Tahikardija (ubrzan rad) srca – uzroci, simptomi i liječenje

ubrzan rad srca

Tahikardija je naziv za ubrzani rad srca, odnosno povećanje srčane frekvencije iznad fiziološke granice

Srce zdrave, odrasle osobe uobičajeno ima od 65 do 85 otkucaja u minuti (mirovanju), a kod sportaša čak i manje. Ako se taj broj poveća na više od 100 otkucaja, riječ je o tahikardiji odnosno poremećaju srčanog ritma, koji može biti dugotrajan ili kratkotrajan.

Kada obavljamo neku fizičku aktivnost, normalno je da se srčana frekvencija povećavaPri tome, treba uzeti u obzir da srce djeteta kuca znatno brže nego srce odraslih, a broj otkucaja je isto tako povećan kod osoba sitnog rasta te kod žena, pa tako svako povećanje broja otkucaja srca iznad normalnih granica ne mora nužno ukazivati na tahikardiju.

Bolesnici tahikardiju opisuju kao osjećaj ”preskakanja srca”, snažnog udarca u prsnoj šupljini, prestanka rada srca ili pak kao ”lupanje srca”. Ako je srce zdravo, tahikardija je većinom samo neugodna i prolazna pojava koja povremeno narušava kvalitetu života, no ako je riječ o bolesnom srcu, tahikardija može izravno ugroziti život bolesnika

Uzroci tahikardije

Tahikardija se najčešće javlja kao reakcija organizma na određena stanja, što uključuje:

 • izrazito fizičko naprezanje,
 • stres,
 • iznenadni šok ili strah,
 • povišenu tjelesnu temperaturu,
 • infekcije,
 • anemiju,
 • anksioznost,
 • pojačanu aktivnost štitne žlijezde,
 • slabost i virusne upale srca,
 • akutno stanje smanjenog dotoka krvi u srce,
 • suženje krvnih žila ili pritisak želuca na srce,
 • infarkt miokarda.

Simptomi tahikardije

Kod tahikardije su mogući sljedeći simptomi, no nije neobično ako oni izostanu. U velikom broju slučajeva, tahikardija se otkrije tek na liječničkom pregledu:

 • ubrzani otkucaji srca,
 • bol u prsima (angina pektoris),
 • gušenje i nedostatak zraka,
 • brzo umaranje,
 • iznenadna slabost,
 • vrtoglavica ili nesvjestica,
 • pritisak u vratu i glavi,
 • kratak dah,
 • niski krvni tlak,
 • lupanje srca – neugodan osjećaj nepravilnog kucanja srca (možete vidjeti i osjetiti ubrzano pomicanje prsnog koša).

tahikardija

Vrste tahikardije

Sinusna tahikardija

Sinusna tahikardija je povećanje srčane frekvencije iznad 100 otkucaja u minuti, koje postepeno nastaje i prestaje, a najčešće uslijed:

 • fizičkog napora,
 • povišene tjelesne temperature,
 • anemije,
 • pada koncentracije kisika u krvi,
 • psihičke napetosti,
 • poremećenog rada štitne žlijezde,
 • pretjeranog unosa alkohola, kofeina ili nikotina.

Sinusna tahikardija može biti normalna ili patološka. Naporna tjelovježba, primjerice, ubrzat će rad srca na preko 100 otkucaja u minuti. S druge strane, promjene u frekvenciji kojom sinusni čvor okida mogu pratiti ozbiljne srčane bolesti. 

Sinusna tahikardija može nastati kod pacijenata s kongestivnim zatajenjem srca ili pri teškim plućnim bolestima. Rjeđi uzroci nastanka sinusne tahikardije su: sepsa, oslabljena funkcija srca, srčani udar i plućna embolija

Najčešće se u terapiji koriste beta-blokatori.

Ventrikularna tahikardija

Ventrikularna tahikardija nastaje u klijetki srca, a nerijetko predstavlja za život opasno stanje koje može dovesti od ventrikularne fibrilacije, asistolije i iznenadne smrti.

Također, postojana ventrikularna tahikardija, koja traje više od 30 sekundi, prethodi srčanom arestu te zahtijeva hitno liječenje. Brzina otkucaja srca kod ove vrste tahikardije je obično između 120 i 200 u minuti, a za razliku od supraventrikularne tahikardije, rad srca može biti lagano nepravilan.

U akutnim stanjima terapija se temelji na primjeni antiaritmika, a ako nema reakcije, pacijent se uvodi u kratkotrajnu intravensku anesteziju te se radi električna konverzija ritma (DC šok).

Ventrikularna tahikardija je u većini slučajeva posljedica organske bolesti srca. Napadaj je iznenadan i žestok, u većini slučajeva traje nekoliko sekundi ili minuta, no može trajati i nekoliko sati ili vrlo rijetko – nekoliko dana.

Ventrikularna tahikardija može se javiti i kao posljedica neravnoteže neurovegetativnog živčanog sustava ili pojačane psihičke napetosti. Može biti uzrokovana i upalom srčanog mišića kao posljedica neliječene virusne infekcije

Supraventrikularna tahikardija

Supraventrikularna tahikardija je ubrzan rad srca, kod kojeg impulsi počinju u gornjim srčanim šupljinama, odnosno atrijima. Manifestira se kao brz, ali regularan ritam za koji je karakteristično da započinje i završava se naglo. Broj otkucaja srca kod ove vrste tahikardije je uglavnom između 150 i 220 u minuti.

Kod zdravih osoba, supraventrikularna tahikardija uglavnom nije opasna, no simptomi mogu biti vrlo neugodni (lupanje srca, preznojavanje, osjećaj nesvijesti). Nerijetko alkohol, kava ili jednostavno uzbuđenje mogu izazvati ovaj poremećaj ritma. Kada je frekvencija iznimno brza (preko 180 u minuti), osoba može osjetiti slabost i omaglicu. Slabost i omaglica se javljaju kao posljedica smanjenja cerebralnog protoka.

Iako nisu velika prijetnja, ovakvi napadaji mogu biti vrlo neugodni i iscrpljujući. Napadaji supraventrikularne tahikardije se mogu ponavljati u različitim intervalima godinama, bez naznaka organske bolesti srca. 

Kod akutnih napada i prevencije ponavljanih napada koriste se antiaritmici. Ako pacijent u akutnom napadaju ne reagira na terapiju, primjenjuje se konverzija ritma. Ako se napadi ponavljaju i pored medikamentoznog liječenja, primjenjuje se radiofrekventna ablacija.

Kako navodi Mayo Clinic, većina osoba koje imaju rijetke epizode supraventrikularne tahikardije živi zdrav život bez ograničenja. No, za drugu skupinu bolesnika je nužno liječenje, ali i promjena načina života, kako bi se otkucaji srca mogli što lakše kontrolirati te kako bi se otkucaje srca uspjelo dovesti u normalno stanje

Tahikardija – dijagnoza

Tahikardiju je najjednostavnije dijagnosticirati uz kliničku sliku i EKG, odnosno elektrokardiografiju. Glavni nedostatak EKG-a je to što on pokazuje srčani ritam u vrlo kratkom razdoblju, a srčane aritmije su u većini slučajeva povremene. Prilikom utvrđivanja dijagnoze, pacijente se najčešće podvrgava nošenju prenosivog elektrokardiografskog monitora (Holter monitor) kojeg pacijent nosi 24 sata. Holter monitor pruža znatno više podataka o srčanom ritmu.

Uz pomoć holter monitora se mogu otkriti i sporadične aritmije za vrijeme obavljanja dnevnih aktivnosti.

lijecenje tahikardije

Liječenje tahikardije

Kako bi se tahikardija mogla prikladno liječiti potrebno je utvrditi uzrok, ali i vrstu tahikardije. Liječenje se planira na temelju nekoliko osnovnih podataka, a riječ je o ukupnom broju ekstrasistola, odnosno epizoda tahikardije, njihovom pojavljivanju u određenom dobu dana ili pri određenoj frekvenciji te o samom njihovom značaju za cjelokupni organizam.

Tahikardiju je potrebno pratiti pod nadzorom liječnika, no tahikardija se ne liječi uvijek. U pravilu se liječe samo one aritmije koje uzrokuju izrazite tegobe te onemogućuju pojedincu normalno funkcioniranje i obavljanje svakodnevnih aktivnosti. Promjena životnih navika, regulacija stresa i aktivan rekreativni život mogu uvelike poboljšati zdravstvenu situaciju kada su u pitanju lakši oblici aritmije, odnosno tahikardije.

Pretilim osobama se savjetuje korekcija prehrane, regulacija tjelesne težine te redovito praćenje općeg zdravstvenog stanja. Određeni oblici tahikardije zahtijevaju terapiju pod nadzorom liječnika.

U slučaju tahikardije možete primijeniti određene metode samopomoći. Puls ćete najlakše usporiti ako zadržite dah na neko vrijeme, popijete čašu hladne vode ili se umijete hladnom vodom. Kod usporavanja rada srca pomoći vam može i konzumacija omega 3 masnih kiselina. S druge strane, cigarete, alkohol, čaj i kava mogu povećati osjetljivost, stoga se preporučuje smanjenje njihovog unosa ili potpuno izbacivanje tih proizvoda iz upotrebe. 

Za sprečavanje napadaja, liječnik vam može propisati terapiju za smanjenje razdražljivosti srčanog mišića, u tu svrhu se često koriste beta-blokatori. Iako su beta-blokatori bili najčešće birana terapija čini se kako istraživanja ipak pokazuju drugačije rezultate. Velika studija iz 2012. godine objavljena u časopisu American Medical Association otkrila je da beta-blokatori ipak ne produžuju živote pacijenata.

Istraživači su tijekom tri i pol godine pratili gotovo 45.000 bolesnika te na temelju podataka o svim bolesnicima donijeli zapanjujuće otkriće. Beta-blokatori nisu smanjili rizik od srčanih udara, smrt uzrokovanu srčanim udarima, ali ni učestalost moždanih udara. Slični podaci su objavljeni i u drugoj studiji koja je objavljena samo nekoliko dana ranije –  Journal of American Geriatrics Society.

Ponekad lijekovi nisu dovoljni te je nužno liječenje kirurškim putem ili drugim invazivnim vrstama terapije. Aortokoronarnim premoštenjem ili angioplastikom se, primjerice, liječe aritmije koje su posljedica koronarne bolesti srca.

Aritmije ponekad mogu biti uzrokovane i prisutnošću patološkog tkiva u srcu, koje može izazivati nastanak napadaja. Takve tvorbe se uklanjaju kateterskom ablacijom, odnosno odašiljanjem radiofrekventne energije putem katetera koji je smješten u srcu. Tahikardija je često vrlo individualna pojava, prvenstveno kada je riječ o subjektivnom doživljaju epizoda.

Kada dođe do epizode tahikardije, bilo bi dobro da vas netko od bližnjih odveze u najbližu ambulantu (dok napadaj traje) kako bi vam na hitnom prijemu putem EKG-a očitali srčanu frekvenciju. Osim što vam liječnici mogu pomoći, ovo je jedan od najuspješnijih načina dijagnosticiranja tahikardije.

Imajte na umu da je srce mišić i da se ”troši”, a pogotovo kada je riječ o napadajima tahikardije. Ovisno o tipu tahikardije koji imate, možda nećete moći učiniti mnogo, no svakako pokušajte što je više moguće zaštiti svoje srce od nezdravog načina života. 

Izvori: 

 1. Bloom, J. (2012). Beta blockers are busted - what happens next? New Scientist
 2. β-Blocker Use and Clinical Outcomes in Stable Outpatients With and Without Coronary Artery Disease (2012). JAMA Network
 3. Ventrikulska  tahikardija  (2014). Medicinski priručnik dijagnostike i terapije
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

3.99 / 5   173
Facebooktwitterpinterestmail
12-04-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: tahikardija, ubrzan rad srca, lupanje srca, otkucaji srca, Sinusna tahikardija, tahikardija simptomi, ubrzani rad srca, ubrzano lupanje srca, ubrzan puls, tahikardija uzroci,