Trajna izloženost prometnoj buci uzrokuje depresiju i srčane bolesti

pjesaci u prometu

Osobe koje su trajno izložene prometnoj buci, imaju značajno povišen rizik obolijevanja od depresije ili srčane insuficijencije. To su rezultati višegodišnjeg ispitivanja utjecaja buke NORAH („Noise-Related Annoyance, Cognition and Health“).

NORAH se sastoji od pet odvojenih studija koje su se bavile utjecajem prometne buke na kvalitetu života, rizike pobolijevanja, krvni tlak, san, i na duševni razvoj djece.

U fokusu ispitivanja na rizike pobolijevanja nalazi se pet vrlo raširenih bolesti: infarkt miokarda, moždani udar, srčana insuficijencija, depresija i rak dojke.

NORAH studija je dokazala da prometna buka povisuje rizik srčanog i moždanog udara i razvoja srčane insuficijencije. Najviši rizik za razvoj srčane insuficijencije predstavljaju buka tračnica, a slijedi buka prometne ulice i zračne luke.

Prometna buka

Kod moždanog udara je također utvrđena statistički značajna veza uz sva tri uzročnika buke, pri čemu se rizičnim smatra noćna buka aviona razine iznad 60 decibela. Rizik od srčanog udara se više povezuje uz buku uličnog i željezničkog prometa.

Prometna buka, bez obzira na uzrok, povisuje rizik za srčanu insuficijenciju i depresiju.

Ispitivanja dalje pokazuju da se prometna buka ne može povezati uz rizik nastanka raka dojke, iako je kod žena koje su u noćnim satima (od 23 do 5 sati) bile izložene buci iznad 55 decibela, primijećeno nešto veći broj oboljelih nego što se očekivalo.

Utjecaj buke se nije mogao povezati s učestalošću nastanka povišenog krvnog tlaka.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwitterpinterestmail
05-11-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni