Trebam li uloške za cipele?

ulosci za cipele

Premda je stajanje prirodan ljudski položaj i ono samo po sebi ne predstavlja opasnost, u nekim slučajevima ono itekako može naštetiti zdravlju. Jedna od preporuka za sprječavanje ili ublažavanje posljedica dugotrajnog opterećenja na stopala je nošenje udobnih uložaka za cipele. U nastavku doznajte koja je funkcija uložaka za cipele, jesu li vam oni potrebni i koje su posljedice dugotrajnog stajanja.

Ulošci za cipele djeluju tako da pravilno podupiru i rasterećuju stopala. Jedna od bitnih funkcija uložaka za cipele je da rade raspodjelu pritiska na stopalu i tako uvelike djeluju na zglobove noge i kralježnicu.

Ulošci za cipele izrađuju se od raznih materijala, a razni modeli služe za razne namjene. Odabir materijala ovisi o indikacijama za nošenje kao i o tome koliko se intenzivno ulošci nose i u kojoj obući.

Ulošci za cipele prvenstveno su namijenjeni osobama koje imaju spuštena stopala ili deformaciju stopala, nepravilan položaj koljena, probleme s kralježnicom te svima koji se svakodnevno suočavaju s dugotrajnim stajanjem, a osobito osobama koje su već iskusile posljedice dugotrajnog opterećenja, kao što su bolovi u nogama, leđima ili vratu, otežano hodanje i zamor prilikom hodanja, žuljevi na nogama i slično.

Ulošci za cipele se također preporučuju svima koji žele osigurati zdravlje stopala i kičme, jer oni nisu samo za problematična stopala, već za općenitu potporu cjelokupnom držanju tijela.

Stopala su ipak temelji našeg tijela i ona nose cijelo naše tijelo, tako da ulošci olakšavaju taj posao s obzirom na to da danas sve manje ljudi hoda bosonogo, što je ideal za održavanje zdravlja stopala. Kada smo bosi, onda stopalo osjeća površinu i tada svi mišići u stopalu rade, a živci dobivaju informaciju i prilagođavaju cijelo tijelo. Uz mekanu obuću ravnamo stopala, dok hodanje po betonu i svim ostalim ravnim površinama utječe na ‘otupljivanje’ naših senzornih i motoričkih sposobnosti, koje održavaju cijelo tijelo u zdravlju.

Zato je svakome važno nositi uložak, onaj koji će utjecati na pritisak u dijelovima koji su smanjili funkciju ili barem onaj koji će nas štititi (silikonski) od tvrdih površina po kojima se krećemo.

Zemlja i kamen su najprirodniji ‘kipari’ naših stopala, i zato bi svi trebali barem povremeno hodati bosi. Uz to, ne treba zaboraviti kako je refleksoterapija posvećena između ostalog i stopalima te govori o povezanosti organa sa našim stopalima, dok mnoge detoksifikacije čitavog organizma možemo odraditi čak samo putem stopala.

Koje su posljedice dugotrajnog stajanja?

Prilikom dugotrajnog stajanja ili dugih i stalnih šetnji opterećujemo svoja stopala, zdjelicu i kralježnicu. Ako tijekom stajanja nemamo fleksibilnost i ako je tijelo prisiljeno biti u neprirodnom položaju, to može značajno utjecati na razvoj mnogih zdravstvenih nepogoda.

Također, nepravilno držanje cijelog tijela uzrokuje glavobolje, bolove u čitavim leđima, bolove u zglobovima i ostalim dijelovima tijela, dok dugotrajno sjedenje uzrokuje usporavanje metabolizma, što za daljnju posljedicu ima osjećaj manjka energije i pospanost, usporenost misli i sl.

Ulošci za cipele

Dugotrajna opterećenja uzrokuju smanjenje dotoka krvi u mišiće i cirkulacija se znatno usporava zbog čega se vene mogu upaliti, stopala mogu oteći, a mišići postati bolni.

Opterećenja stopala dovode i do bolova u leđima, vratu i zglobovima, bolnih stopala, lošeg držanja i proširenih vena, a česte posljedice su i metatarzgalije, hallux valgus, petni trnovi i degenerativni procesi na zglobnim površinama.

Kontinuirana opterećenja navode nas na neprirodne položaje, čime se povećava opterećenje na zglobove i kosti, kojima onda slabi mogućnost podmazivanja te s vremenom dolazi do deformacije zglobova. 

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.08 / 5   12
Facebooktwitterpinterestmail
21-02-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: ulosci za cipele, ulozak za cipele, ulosci za stopala žuljevi, ulosci za obucu dugo na nogama, ulošci za cipele zdravlje, ulošci za cipele Zadar, ulošci za cipele protiv bolova, ulosci za cipele bol u ledima, magnetski ulozak u cipeli ljekovitost, kako napraviti uložak u cipele,