Trudnoća po mjesecima: Treće tromjesečje

trece-tromjesecje

Treće tromjesečje traje od 28. do 40. tjedna i obuhvaća 13 tjedana.

Sedmi mjesec trudnoće – od 28. do 31. tjedna

Razvoj djeteta

U trećem tromjesečju vaše dijete raste vrlo brzo, a pokreti su sve češći i intenzivniji, što ponekad možete osjetiti i na svojim mišićima i  unutarnjim organima.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

U ovom razdoblju pluća djeteta se pripremaju za disanje. Stvara se surfaktant, tvar koja oblaže unutarnju površinu alveola. Tako se smanjuje površinska napetost i sprječava njihov kolaps. Vidljivo je ritmičko pokretanje prsnog koša. Na taj način se oponašaju pokreti disanja i vrše pripreme za život izvan maternice. 

Ako se bebi počne štucati, možete osjetiti lagane jednolične pokrete u maternici. Štucanje je posljedica gutanja plodne vode koja umjesto u želudac ode na pogrešno mjesto. Masno tkivo se nastavlja i dalje odlagati, a ostali unutarnji organi rasti i sazrijevati.

Do kraja sedmog mjeseca trudnoće vaša će beba narasti do 40 cm, a bit će teška između 1400 i 1600 grama.

Promjene kod majke

U ovom razdoblju se obično trudnicama radi kompletna krvna slika. Uočava se anemija, no to vas ne treba nužno zabrinuti.

Naime, u trudnoći dolazi do povećanja volumena krvi pri čemu se volumen plazme (tekućeg dijela) poveća više nego što poraste broj krvnih stanica pa je anemija posljedica razrjeđenja krvi. Ako je razina željeza u granicama normale, nije potrebna njegova nadoknada.

Osim što zdrava prehrana ima brojne blagodati za vas i vaše dijete, pomoću nje možete i održavati razinu željeza. Hrana bogata željezom su jaja, mahunarke, crveno meso te povrtnice zelenog lišća.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Također, u ovom razdoblju možete osjetiti bolove u leđima jer se zbog težine trbuha ispravlja fiziološka lumbalna lordoza – prirodna zakrivljenost kralježnice u donjem dijelu leđa.

Sedmi mjesec trudnoće

Kako biste izbjegli ove poteškoće preporučuje se nošenje niskih potpetica i korištenje dodatnih jastuka prilikom spavanja. Nemojte zanemariti ni povremeno vježbanje poput hodanja ili plivanja. Pomoći će vam ublažiti bolove u leđima, isto kao i pravilno, uspravno držanje.

Maternica je sve veća pa su time i problemi koje izaziva njena kompresija na okolne organe izraženiji. Radi se o kratkoći daha, žgaravici, zatvoru i pojavi hemoroida.

Porast prolaktina (hormon hipofize) i hormona posteljice djeluje na grudi koje se pripremaju za dojenje. Upravo iz ovih razloga, žena može primjetiti iscjedak iz grudi u obliku vodenaste tekućine.

Zajednički simptomi

Tijekom sedmog mjeseca trudnoće uobičajeni su sljedeći simptomi:

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4 / 5   6
Facebooktwitterpinterestmail
24-05-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: 7 mjesec trudnoće, sedmi mjesec trudnoce, proljev u trećem tromjesečju, bolovi u trećem tromjesečju trudnoće, sesti mjesec trudnoce, osmi mjesec trudnoce, proljev u trudnoći, trudnoca sedmi mjesec, deveti mjesec trudnoce, trece tromjesece,