Trudnoća po mjesecima: Treće tromjesečje

trece-tromjesecje

Osmi mjesec trudnoće – od 32. do 35. tjedna

Razvoj djeteta

Osmi mjesec trudnoće vrijeme je brzog rasta vašeg djeteta, iako je porođajna težina još uvijek mala. Pluća su u potpunosti zrela i spremna za disanje. Sluh, kao i ostali osjeti su razvijeni pa vaša beba osjeća, raspoznaje mutne obrise, čuje i prepoznaje vaš glas.

Kao što ste već mogli primjetiti, beba ima vlastiti ritam budnosti i spavanja koji se uglavnom razlikuje od vašega – aktivira se upravo onda kad vi mirujete i opušteni ste.

Do kraja osmog mjeseca vaša beba će biti dugačka oko 44 centimetara, a teška 2300 – 2550 grama.

Promjene kod majke

S obzirom na to da vaše dijete raste iz dana u dan, izraženiji su i do sada navedeni simptomi pritiska maternice na ostale organe.

Mogli biste osjetiti grčeve u nogama, imati probleme sa spavanjem, pomanjkanjem zraka i povremenim Braxton-Hicksovim kontrakcijama. One nisu razlog za zabrinutost s obzirom da se na taj način mišići maternice pripremaju za porod. Kontrakcije su bezbolne, ne nužno primjetne i ne djeluju na cerviks pa nema njegovog skraćenja ili otvaranja.

Osmi mjesec trudnoće

Vaše dijete pomiče se prema području zdjelice, odnosno namješta se u položaj za rađanje što uzrokuje njezino širenje kao pripremu za porođaj. S obzirom na to da maternica sve više pritišće mjehur, češće ćete morati obavljati nuždu.

Zajednički simptomi

Tijekom osmog mjeseca trudnoće uobičajeni su sljedeći simptomi:

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4 / 5   6
Facebooktwitterpinterestmail
24-05-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: 7 mjesec trudnoće, sedmi mjesec trudnoce, proljev u trećem tromjesečju, bolovi u trećem tromjesečju trudnoće, sesti mjesec trudnoce, osmi mjesec trudnoce, proljev u trudnoći, trudnoca sedmi mjesec, deveti mjesec trudnoce, trece tromjesece,