Trudnoća po mjesecima: Treće tromjesečje

trece-tromjesecje

Deveti mjesec trudnoće

Razvoj djeteta

U devetom mjesecu trudnoće vaša beba je praktički spremna za porođaj. Ono što joj je u ovom razdoblju potrebno je dodatna težina koja će joj omogućiti zadovoljenje svih energetskih potreba.

Masne naslage se i dalje talože, vidljivi su prvi znakovi njihovog pojačanog odlaganja pa bebino tijelo postaje zaobljenije. U 39. tjednu trudnoće masnih naslaga će biti dovoljno kako bi dijete moglo zadržati tjelesnu temperaturu.

S tijela bebe opadaju lanugo dlačice, a vernix ostaje na površini kože. Vernix je masni sloj koji se stvara u 20. tjednu trudnoće i štiti kožu djeteta od mokrog medija u kojem se nalazi – plodne vode.

Počinje taloženje zelenkasto-crnog materijala u crijevima djeteta. Sastoji se od kožnih stanica i lanugo dlačica koje su tu dospjele s progutanom plodnom vodom, oguljenih stanica crijevnog epitela te ostalih otpadnih tvari. Na taj način se formira mekonij – prva stolica koja se obavlja nakon poroda. Može se dogoditi i to da sadržaj crijeva bude izlučen i prije porođaja.

Do kraja devetog mjeseca vaša beba će biti dugačka 48 – 52 centimetra, a težit će otprilike 3500 do 4000 grama.

Promjene kod majke

Tijekom devetog mjeseca trudnoće mogli biste se osjećati malo nespretno, s obzirom na to da se vaše tijelo priprema na širenje zdjelice. Mogli biste teže spavati noću pa se preporučuje eksperimentiranje s položajima spavanja, dok ne pronađete onaj koji će vam odgovarati.

Deveti mjesec trudnoće

Vaše grudi će biti otečene, a hormoni koje izlučuje posteljica i hipofiza poticat će proizvodnju mlijeka. Međutim, tek po rođenju djeteta oni će u potpunosti ispunjavati svoju svrhu.

Smještanje bebe u zdjelicu, kao priprema za porođaj, olakšat će disanje i hranjenje, no to će stvoriti i dodatni pritisak na tom području male zdjelice (učestalo mokrenje). Olakšanje je uglavnom samo privremeno jer taj pritisak ubrzo ponovno vrši dijete svojim tijelom koje raste.

Porast na težini u zadnjem tromjesečju iznosi oko 5 kilograma, ili 400 – 500 grama na tjedan. Ukupni porast težine u cijeloj trudnoći je uglavnom između 10 i 12 (15) kilograma. Po tromjesečjima to izgleda ovako:

 • prvo tromjesečje: 1 – 2 kg,
 • drugo tromjesečje: 6 kg,
 • treće tromjesečje: 5 kg.

Iako vam to možda izgleda puno, ne treba vas zabrinjavati jer će većina dobivenih kilograma otići s porođajem. U brojkama raspored nakupljenih kilograma izgleda ovako:

 • dijete: 3.5 kg,
 • placenta: 500 – 600 g,
 • plodna voda: 1 kg,
 • maternica: 1 kg,
 • grudi: 500 g,
 • masno tkivo: 1.7 kg,
 • dodatna količina krvi: 1.5 kg,
 • zadržana tekućina: 2 kg.

Posljednjih tjedana više osluškujte svoje tijelo, obratite pozornost na pojavu trudova i vježbajte disanje.

Zajednički simptomi

Tijekom devetog mjeseca trudnoće uobičajeni su sljedeći simptomi:

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4 / 5   6
Facebooktwitterpinterestmail
24-05-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: 7 mjesec trudnoće, sedmi mjesec trudnoce, proljev u trećem tromjesečju, bolovi u trećem tromjesečju trudnoće, sesti mjesec trudnoce, osmi mjesec trudnoce, proljev u trudnoći, trudnoca sedmi mjesec, deveti mjesec trudnoce, trece tromjesece,