Ubodi insekata – simptomi, liječenje i savjeti

Ubodi-insekata

Ubodi insekata su pojave koje nam uglavnom stvaraju stres i nelagodu upravo zato što predstavljaju iritantan svrbež, pečenje i slabiju bol. Kukci koji su odgovorni za različite ubode kod ljudi pripadaju redu Hymanoptera, odnosno razredu Insecta.

Dvije glavne skupine kukaca koji napadaju ljude su pčele i ose. U njihove podskupine spadaju bumbari, stršljeni, obadi i drugi slični kukci koji su inače potpuno bezopasni. Ono što je karakteristično za takve kukce je to što su oni uglavnom mirni, ali napadaju samo ako su izazvani ili ako osjete opasnost od strane čovjeka.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Insekti

Ubodi insekata – simptomi

Nakon uboda insekata, simptomi se mogu uočiti relativno brzo, a kod mnogih žrtava često izazivaju paniku i strah. Međutim, sljedeći simptomi su česte i normalne pojave kod većine ljudi:

  • žarenje na mjestu uboda,
  • prolazna bol,
  • svrbež,
  • oticanje,
  • crvenilo.

Kad je u pitanju ugriz kukca, simptomi su uglavnom bezopasni i prolazni, a ponekad se mogu pojaviti ubod i modrica koji nestaju kroz nekoliko dana. Crveni krug oko uboda i oticanje mogu potrajati nekoliko sati, a kod nekih čak i do tjedan dana. Međutim, bol je uglavnom prolazna i više se ne pojavljuje.

Ubod

Problem se javlja kod osoba koje su posebno osjetljive na ubode insekata ili imaju alergijske reakcije na ubode. Kod takvih osoba se javlja izrazito bolni ubod insekta. Tada je izrazito važna brza intervencija zato što može doći do razvoja ozbiljnih znakova anafilaktičkog šoka koji uključuje i:

Ako se pojavi bilo koji od navedenih simptoma, zasigurno je riječ o alergijskoj reakciji što znači da je potrebno odmah posjetiti liječnika i popiti antihistaminike, lijekove koji suzbijaju alergijske reakcije.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Kad su u pitanju ujedi insekata kod djece, također može doći do sličnih bolnih i ozbiljnih simptoma. U takvim situacijama je najbolje odmah potražiti hitnu medicinsku pomoć ili odvesti dijete kod liječnika.

Ubodi insekata – liječenje

Ako slučajno u koži ostanu žalci od insekata, potrebno ih je odstraniti što je prije moguće. Samo pčele ostavljaju žalac nakon uboda, dok ose to ne čine. Žalac možete izvaditi iglom, noktom, isisavanjem ili na neki drugi način.

Nakon toga, dobro operite mjesto uboda vodom i sapunom te zatim stavite hladne obloge kako bi se spriječilo oticanje. Ako je u pitanju ubod ose, oteklina može biti nešto veća zato što ose ne ostavljaju žalac što znači da ista osa može ubosti više puta.

U tom slučaju su hladni oblozi neophodni, a potrebno ih je držati sve dok se bol ne ublaži i dok oteklina barem malo ne splasne. Kod alergijskih reakcija, liječenje antihistaminicima je nužno zbog suzbijanja alergijske reakcije.

Ubod-insekta

Ubodi insekata – prirodni lijek

Uz hladne obloge, neki savjetuju i stavljanje alkoholnog octa na mjesto uboda. Koža se također može trljati s crvenim lukom ili češnjakom koji sadrže enzime za protuupalno djelovanje. No, zbog neugodnog mirisa ih mnogi izbjegavaju.

Nadalje, neki preporučuju i liječenje šećerom. Najprije umočite prst u vodu, a zatim u šećer te stavite na mjesto uboda. Isto tako se može koristiti i ulje lavande koje može pomoći u protuupalnom djelovanju. U liječenju prirodnim lijekovima može pomoći i obična krema ili mast od nevena.

Ubodi-insekta

Kako spriječiti ubode insekata – savjeti

Ubodi insekata se mogu i spriječiti, a potrebno je uzeti u obzir samo nekoliko korisnih savjeta koji Vam mogu pomoći u obrani od ovih neugodnih malih stvorenja:

  1. Ako planirate otići u prirodu ili boraviti neko vrijeme na otvorenom, koristite sredstva za zaštitu od uboda insekata koja ih svojim mirisom odbijaju.
  2. Ako planirate provesti neko vrijeme na otvorenom, zaštitite kožu odjećom i izbjegavanje hodanje bez obuće.
  3. Ako osjetite u blizini bilo kakve insekte, nemojte raditi nikakve nagle pokrete i nemojte paničariti. Ako se kukac osjeti izazvan ili napadnut, vjerojatno će reagirati obranom koja rezultira ubodom.
  4. Izbjegavajte nošenje odjeće jarkih boja koje mogu privući insekte zato što ih asociraju na cvijeće.
  5. Miris znoja ili parfema također može privući različite kukce na Vaše tijelo, stoga bi bilo dobro da izbjegavate korištenje bilo kakvih mirisa dok ste u prirodi.
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4 / 5   5
Facebooktwitterpinterestmail
12-12-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: ujedi kukaca, ubod insekata slike, ubod i modrica, svrbez poslije ugriza insekta, slike uboda insekata, reakcija koze na ubod insekta, PROTIV UBODA INSEKATA, krema protiv ugriza kukaca, koliko traje otok od ujeda ose, kako se lijecit od uboda isekata,