Upala slijepog crijeva – simptomi, dijagnostika, operacija

upala slijepog crijeva

Akutna upala slijepog crijeva (apendicitis) odnosi se na začepljenje lumena crvuljka fekolitima (sadržajem hrane i kaše u crijevu), zbog čega zatim dolazi do upale. Crvuljak je mali, poput prsta rudimentarni izdanak u početku debelog crijeva, a nalazi se na desnoj donjoj strani trbušne šupljine, iznad desne prepone. Upala slijepog crijeva je multifaktorne naravi stoga etiologija (uzrok) bolesti nije precizna.

Slijepo crijevo je značajno i služi tijelu kao imunološki mehanizam. Riječ je o visoko specijaliziranom organu s bogatim dotokom krvi. Slijepo crijevo sadrži visoku koncentraciju limfoidnih folikula. To su vrlo specijalizirane strukture koje su dio imunološkog sustava. U neonatalnom razvoju, kroz stanice u limfoidnim folikulama i antitijelima koja stvaraju, slijepo crijevo je uključeno u kontrolu te određuje koje će bakterije obitavati u slijepom crijevu, a koje u debelom crijevu

Nakon 11 tjedana od začeća, slijepo crijevo počinje stvarati endokrine stanice za razvoj fetusa. Na mjestu gdje fekalne mase začepe lumen crvuljka, dolazi do porasta intraluminalnog traka i kolapsa odvoda venske krvi, što dovodi do ishemije. Svake godine najmanje jedna od 500 osoba dobije napadaj apendicitisa. Akutna upala slijepog crijeva najčešće se javlja između 10. i 30. godine života. 

Puno puta u našem životu se najvjerojatnije dogodi da fekalne mase uđu u crvuljak, ali one ipak peristaltikom crijeva budu izbačene iz lumena crijeva. Kada se to ne dogodi, dolazi do upale stijenke crijeva i ulasku bakterija koje podržavaju i pogoršavaju upalu, dovodeći do razvoja klasične kliničke slike akutne upale slijepog crijeva.

Ako sumnjate na bolove koji su posljedica upale slijepog crijeva, potražite hitnu liječničku pomoć. Svakim odgađanjem odlaska liječniku riskirate pucanje crvuljka te izlijevanje gnojnog sadržaja unutar trbušne šupljine. Komplikacije koje nastaju pucanjem slijepog crijeva su neplodnost, sepsa a ponekad čak i smrt.

slijepo crijevo

Simptomi upale slijepog crijeva

Bolesnici koji imaju akutnu upalu slijepog crijeva žale se na bolove u desnom donjem dijelu trbuha, desno uz pupak uz osjećaj mučnine, nagon na povraćanje, učestalo mokrenje ponekad i proljev ili opstipaciju. Međutim, kod starijih osoba upala može biti asimptomatske prirode. Simptomi kod upale slijepog crijeva najčešće nastaju unutar 24 sata nakon početka upale apendiksa.

Upala nema jednaku manifestaciju kod svih bolesnika. Simptomi prisutni kod jedne skupine bolesnika, ne moraju nužno biti prisutni i kod ostalih bolesnika. Lokalizacija bolova može biti i na drugim mjestima u trbuhu. Neki bolesnici mogu osjećati bolove i lijevo od pupka, u donjem dijelu leđa ili iznad stidne kosti.

Bol je obično trajno prisutna i ne prolazi promjenom položaja tijela, povraćanjem ili proljevom.

Simptomi akutne upale slijepog crijeva se razlikuju od bolesnika do bolesnika:

 • Upala počinje drugačijom konzistencijom(čvrstoćom) fekalnih masa.
 • Svi imamo drugačiji prag boli.
 • Zbog mogućih drugih poremećaja organa u trbušnoj šupljini, lokalizacija (mjesto boli i širenja boli) može biti kod svakog bolesnika drugačije.
 • Simptomi ovise o dobi u kojoj se upala razvila. 
 • Većina bolesnika prilikom početnih simptoma samostalno uzimaju neki analgetik kao Baralgin, Voltaren, Spasmex, Neofen i sl. što u slučaju upale slijepog crijeva ne pomaže.

crvuljak

Što kad nastupe bolovi u trbuhu?

Kod pojave bolova koji nalikuju upali slijepog crijeva najprije pokušajte ”smiriti trbuh”. Popijte crni čaj, jedite dvopek ili preprženi kruh, a poželjno je jesti i kuhanu rižu

Ako se bol za koji sat ne smiri, a simptomi su i dalje postojani ili se pogoršavaju potrebno je javiti se liječniku. Nemojte uzimati lijekove protiv bolova, a osobito ako nikada ranije niste imali slične bolove ili simptome. 

Savjet liječnika je da prilikom pojave simptoma upale slijepog crijeva potražite hitnu liječničku pomoć kako ne bi došlo do pucanja slijepog crijeva i komplikacija. 

Dijagnostika upale slijepog crijeva

Ako su simptomi i znakovi prepoznatljivi, dijagnoza se postavlja klinički (uzimanje anamneze, palpacija trbušne šupljine, mjerenje tjelesne temperature, određivanje leukocita u krvi). Izvođenje slikovnih pretraga u takvih bolesnika može samo povećati vjerojatnost perforacije i posljedičnih komplikacija. 

Ako je postavljanje dijagnoze otežano, a simptomi atipični i nejasni, potrebno je napraviti slikovne pretrage. Može se učiniti ultrazvuk trbušne šupljine, prilikom kojeg je moguće isključiti eventualne uzroke koji su praćeni sličnim tegobama. CT s kontrastom prilično je točan u dijagnosticiranju apendicitisa ali i u otkrivanju drugih uzroka akutnog abdomena.

Kod žena s bolovima u donjem dijelu abdomena nejasne etiologije, laparoskopija može poslužiti kao podloga za postavljanje dijagnoze.

Normalan broj leukocita nije dovoljan argument za isključivanje dijagnoze apendicitisa.

Za prepoznavanje simptoma ponekad nisu potrebni isključivo liječnici. Pokazalo je to istraživanje koje su proveli znanstvenici sa Sveučilišta Oxford i bolnice Stoke Mandeville. Riječ je o ”ležećim policajcima”. Znanstvenici su utvrdili da je 97% osoba, kojima je kasnije postavljena dijagnoza akutne upale slijepog crijeva, osjetilo tijekom vožnje i prelaska preko ”ležećih policajaca” snažnu bol.

Nekima je upravo ta indikacija bila povod za odlazak liječniku. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu British Medical Journal

upala slijepog crijeva

Liječenje i operacija

Nakon dijagnosticiranja upale slijepog crijeva terapija je operativna. Ponekad prilikom dijagnosticiranja upale slijepog crijeva postoje naznake da će se upala sama spontano smiriti. Takvu upalu možemo nazvati (subakutnom) ili tinjajućom upalom koju bi također trebalo liječiti operativnim putem. Operacija se u tom slučaju preporučuje osobama koje često imaju bolove u donjem dijelu abdomena.

Liječnici ističu da gotovo svaka spontano ili antibioticima zaliječena akutna upala slijepog crijeva završi ponovnom upalom kroz nekoliko mjeseci. Vrijeme koje je neophodno za kiruršku intervenciju, a koje liječnicima stoji na raspolaganju tada je znatno kraće te uslijed takvih okolnosti brže dolazi do pucanja stijenke crijeva i komplikacija.

Ako se upala ne dijagnosticira na vrijeme, može doći do upale potrbušnice (peritonitisa) koji može ozbiljno ugroziti zdravstveno stanje bolesnika, budući da može dovesti do sepse (generaliziranog širenja lokalne upale po cijelom tijelu) što može rezultirati smrću.

Upravo zbog toga se upalu crvuljka operativno treba liječiti već kod prve takve upale, a osobito u osoba koje žive udaljeno od bolnica, osoba koje obavljaju terenski posao udaljen od zdravstvenih ustanova te kod osobe koje žive na otocima. 

Oporavak nakon laparoskopske operacije traje od 3 tjedna do mjesec dana. Konci se vade nakon 10 dana. Liječnik će vam nakon operacije savjetovati mirovanje i dijetalnu prehranu.

Nova studija objavljena u časopisu Science Translation Medicine  sugerira da se uklanjanjem slijepog crijeva u nekih osoba rizik obolijevanja od Parkinsonove bolesti smanjio za gotovo 20%. O čemu je riječ? U mnogim slučajevima Parkinsonove bolesti, gastrointestinalni simptomi se javljaju znatno prije pojave neuroloških simptoma. U nekim slučajevima gastrointestinalni simptomi pojavljuju se čak 20 godina prije neuroloških simptoma.

Protein alfa sinuklein uključen je u vezikularni transport u sinapsama neurona te regulaciju otpuštanja dopamina. Navedeni protein smatra se jednim od ključnih za nastanak Parkinsonove bolesti. Točan mehanizam još uvijek nije poznat, no stručnjaci su otkrili da upravo taj protein nalazi i u crvuljku. Zahvaljujući ovom otkriću, u bližoj budućnosti će znanstvenici možda dokučiti točan uzrok nastanka Parkinsonove bolesti, ali i način kako da preventivno utječu na sprječavanje iste. 

Dobne skupine oboljelih

Upala slijepog crijeva se najčešće javlja u djece ili osoba u ranim dvadesetim godinama života, ali nema pravila. Apendicitis se može javiti u bilo kojoj dobi. Statistički se češće javlja u muškaraca

dijeta

Prehrana nakon operacije slijepog crijeva

Kako biste što lakše ”preživjeli” oporavak nakon upale slijepog crijeva, liječnik će vam dati upute kako se hraniti. Vrlo brzo ćete primijetiti  ako se ne budete hranili namirnicama koje vam je liječnik propisao, da vam je teže obavljati nuždu te da će vam ”zabranjene namirnice” uzrokovati probavne tegobe.

Svu hranu koju namjeravate konzumirati, potrebno je pripremiti na maslacu. Dnevnu hranu trebate jesti u više manjih obroka, najmanje 6 puta. Hrana ne smije biti ni odviše topla ni odviše hladna. Hranu koju jedete, trebate dobro prožvakati prije nego je progutate.

Dozvoljena jela i pića

 • Juhe: prežgana juha, juhe od riže ili ječmene kaše, juhe od teletine i peradi s ukuhanom tjesteninom, rižom ili pšeničnom krupicom, juhe od povrća.
 • Meso: teletina, perad, riba, (kuhano, kosano, pirjano, pečeno bez kore).
 • Variva: špinat, blitva, mrkva, cvjetača, mladi, zeleni grašak, rajčice, glavice od šparoga.
 • Tjestenine: pecivo priređeno s mlijekom ili vodom, bijeli kruh (prepečeni, nikako svježi) dvopek, sve kuhane tjestenine (noklice, rezanci, krpice, makaroni, špageti).
 • Ostala jela: krumpir u obliku kaše, krumpir kuhan u slanoj vodi preliven maslacem ili uljem, riža, griz).
 • Salate: mlade salate, glavatica, rajčice.
 • Mliječna hrana: mlijeko, svježe kiselo mlijeko, svježi kravlji sir, vrhnje, maslac.
 • Voće: voćni sokovi, sirove jagode, maline, kupine, grožđe, naranče, limun, ribane ili pečene jabuke.
 • Slatka jela: nabujak od riže ili pšenične krupice, palačinke, biskvit keksi, marmelada, med u manjim količinama.
 • Pića: mineralne vode, ruski čaj, čaj od kamilice, kakao s mlijekom, bijela kava.

Nakon obroka trebali biste ležati najmanje pola sata s toplim oblogom na želucu. Prije spavanja popijte čašu mlijeka. Pušenje je za vrijeme oporavka strogo zabranjeno.

Više o operaciji slijepog crijeva možete pročitati ovdje.

Izvori: 

 1. Ivan Prpić, Kirurgija za više medicinske škole, Medicinska naklada, Zagreb, 1996. str. 193-194.
 2. Helen F. Ashdown, Nigel D’Souza, Diallah Karim, Richard J. Stevens, Andrew Huang, Anthony Harnden. (2012). Pain over speed bumps in diagnosis of acute appendicitis: diagnostic accuracy study. British Medical Journal
 3. Bryan A. Killinger, Zachary Madaj1, Jacek W. Sikora, Nolwen Rey, Alec J. Haas, Yamini Vepa, Daniel Lindqvist, Honglei Chen, Paul M. Thomas, Patrik Brundin, Lena Brundin and Viviane Labrie. (2018). The vermiform appendix impacts the risk of developing Parkinson’s disease. Science Translational Medicine
 4. What is the function of the human appendix? Did it once have a purpose that has since been lost? Scientific American
 5. Susha Cheriyedath. What is the Appendix? News Medical Life Sciences.
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.68 / 5   37
Facebooktwitterpinterestmail
05-11-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: slijepo crijevo, upala slijepog crijeva, slijepo crijevo simptomi, simptomi upale slijepog crijeva, upala slijepog crijeva simptomi kod odraslih, upala slijepog crijeva simptomi, simptomi slijepog crijeva, simptomi napada slijepog crijeva, slijepo crijevo simptomi kod odraslih, napadi slijepog crijeva,