Upala slijepog crijeva – simptomi, dijagnostika, operacija

upala-slijepog-crijeva
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Akutna upala slijepog crijeva dogodi se u trenutku začepljenja lumena crvuljka fekolitima (sadržajem hrane i kaše u crijevu), zbog čega zatim dolazi do upale. Crvuljak je mali, poput prsta rudimentarni izdanak u početku debelog crijeva, koji se nalazi na desnoj donjoj strani trbušne šupljine, iznad desne prepone. Upala slijepog crijeva je multifaktorne naravi stoga etiologija (uzrok) same bolesti nije precizna.

Crvuljak nema u sadašnjoj ljudskoj vrsti nikakvu ulogu u fazi razgradnje ili eliminacije ostataka probavljene hrane u crijevu. Na mjestu gdje fekalne mase začepe lumen crvuljka, dolazi do porasta intraluminalnog traka i kolapsa odvoda venske krvi, što dovodi do ishemije. Svake godine najmanje jedna od 500 osoba dobije napadaj apendicitisa.

Puno puta u našem životu se najvjerojatnije dogodi da fekalne mase uđu u crvuljak, ali one ipak peristaltikom crijeva budu izbačene iz lumena crijeva. Kada se to ne dogodi, dolazi do upale stijenke crijeva i ulasku bakterija koje podržavaju i pogoršavaju upalu, dovodeći do razvoja klasične kliničke slike akutne upale slijepog crijeva.

Ako sumnjate na bolove koji su posljedica upale slijepog crijeva, potražite hitnu liječničku pomoć. Svakim odgađanje odlaska liječniku riskirate pucanje crvuljka te izlijevanje gnojnog sadržaja unutar trbušne šupljine. Komplikacije koje nastaju pucanjem slijepog crijeva su neplodnost, sepsa a ponekad čak i smrt.

upala slijepog crijeva

Simptomi upale slijepog crijeva

Bolesnici koji imaju akutnu upalu slijepog crijeva žale se na bolove u desnom donjem dijelu trbuha, desno uz pupak uz osjećaj mučnine, nagona na povraćanje, učestalog mokrenja ponekad i proljeva ili opstipacije. Međutim, kod starijih osoba bolest može biti asimptomatske prirode. Simptomi kod upale slijepog crijeva najčešće nastaju unutar 24 sata nakon početka upale apendiksa.

Naravno kod svih bolesnika mogu biti prisutni samo neki od navedenih tegoba, a lokalizacija bolova može biti i na drugim mjestima u trbuhu. Poneki bolesnici, iako rjeđe imaju bolove lijevo od pupka u donjem dijelu leđa ili iznad stidne kosti. Bol je obično trajno prisutna i ne prolazi promjenom položaja tijela, povraćanjem ili proljevom.

Simptomi u akutnoj upali slijepog crijeva se vrlo razlikuju kod pojedinih bolesnika. Razloga je nekoliko:

 • Upala počinje drugačijom konzistencijom(čvrstoćom) fekalnih masa, zatim svi imamo drugačiji prag boli i zbog mogućih drugih poremećaja organa u trbušnoj šupljini lokalizacija (mjesto boli i širenja boli) može biti malo drugačije, a i simptomi ovise o dobi u kojoj se upala razvija.
 • Većina bolesnika kod nastupa bolova počinju samostalno uzimati neke analgetike(sredstva protiv bolova) kao Baralgin, Voltaren, Spasmex, Neofen i slična što je naravno pogrešno.

crvuljak

Kad nastupe bolovi u trbuhu popijte čaj

Savjet liječnika je da kod nastupa prethodno navedenih bolova u trbuhu i gore navedenih simptoma treba popiti čaj, najbolje crni čaj, treba biti na dijeti dvopek, preprženi kruh, pojesti ukoliko možete kuhanu rižu.

Ako se bol za koji sat ne smiri nego se simptomi održavaju ili pogoršavaju treba se javiti liječniku. U ovakvim situacijama ne uzimajte sredstva protiv bolova, a osobito ako nikada ranije niste imali slične bolove ili simptome jer tada liječniku kojem se javljate otežavate pregled i zaključivanje o čemu se radi.

Dijagnostika upale slijepog crijeva

Nekada se upala slijepog crijeva dijagnosticirala kliničkim pregledom (anamneza, palpacija trbušne šupljine, mjerenjem tjelesne temperature pod pazuhom i u crijevu, zatim određivanjem leukocita u krvi).

Danas uz sve navedene dijagnostičke preglede može se učiniti i ultrazvuk trbušne šupljine, u kojem se mogu isključiti svi drugi eventualni uzroci sličnih tegoba u trbušnoj šupljini i može se sa sigurnošću uz pomoć kolor doplera prikazati upaljeno “slijepo crijevo” (crvuljak).

Velika je prednost upotrebe ultrazvuka s kolor doplerom u razlučivanju akutnih bolova u trbušnoj šupljini, jer u konkretnom primjeru akutne upale “slijepog crijeva” leukociti u krvi koji su bili nekad gotovo isključivi dijagnostički znak hoće li se operirati ili čekati, sada se pregledom ultrazvukom ovo čekanje do operativnog zahvata i pucanje upaljenog slijepog crijeva može na vrijeme izbjeći.

slijepo crijevo

Liječenje i operacija

Nakon dijagnosticiranja upale “slijepog crijeva” terapija je operativna. Ima situacija kada se utvrdi upala slijepog crijeva, ali postoje naznake kako će se sama upala spontano smiriti. To možemo nazvati (subakutnom) ili tinjajućom upalom koju bi također trebalo odmah riješiti operacijom.

Međutim mnogi kirurzi nisu tome skloni, a bolesnici jedva čekaju da ih se ne operira i tako se bolest privremeno smiri. Iz iskustva sam vidjela da gotovo svaka ovakva spontano ili antibioticima zaliječena akutna upala slijepog crijeva završi ponovnom upalom kroz nekoliko mjeseci.

Međutim, tada je vrijeme koje je neophodno za kiruršku intervenciju koje nam stoji na raspolaganju kraće i dolazi kroz manji broj sati od ponovljene upale crvuljka do pucanja stijenke crijeva i komplikacija.

Osobito na moguće ponovne upale crvuljka treba misliti i rješavati ih odmah kod prve upale operativno, kod osoba koje žive udaljene od bolnica, zatim kod osoba koje obavljaju terenski posao udaljen od zdravstvenih ustanova ili kod ljudi koji žive na otocima.

Oporavak nakon operacije koja se vrši laparoskopom traje od 3 tjedna do mjesec dana. Konci se vade nakon 10 dana. Liječnik će vam nakon operacije savjetovati mirovanje i dijetalnu prehranu.

Dobne skupine oboljelih

Najčešće se upala crvuljka događa u djece ili ranim dvadesetim godinama života, ali nema pravila. Može se javiti u bilo kojoj dobi. Nešto je statistički češća u muškaraca. Međutim statistika ne smije zavarati liječnika jer zbrinjavanje bolesnika s akutnom upalom crvuljka ubraja se u grupu bolesti akutnog abdomena (akutnih bolesti trbušne šupljine), koji se ne liječe lijekovima već operativno.

U protivnom ako se bolest ne dijagnosticira pravodobno i ne obavi operativni zahvat, kod razvijene upale tada dolazi do pucanja crvuljka i izlijevanja upalnog sadržaja u trbušnu šupljinu.

Tada obično dolazi do upale potrbušnice (peritonitisa) koji može ozbiljno ugroziti zdravstveno stanje bolesnika, jer može dovesti do sepse (generaliziranog širenja lokalne upale po cijelom tijelu), koja može završiti smrću.

prehrana dijeta

Prehrana nakon operacije slijepog crijeva

Kako biste što lakše ”preživjeli” oporavak nakon upale slijepog crijeva – liječnik će vam dati upute kako se hraniti. Vrlo brzo ćete primijetiti ako se ne budete hranili namirnicama koje vam je liječnik propisao, da vam je težeobavljati nuždu te da će vam ”zabranjene namirnice” uzrokovati probavne tegobe.

Svu hranu koju ćete pripremati, potrebno je pripremiti na maslacu ili ulju. Dnevnu hranu trebate jesti u više manjih obroka, najmanje 6 puta. Hrana ne smije biti ni odviše topla ni odviše hladna. Hranu koju jedete, trebate dobro prožvakati prije nego je progutate.

Dozvoljena jela i pića

 • Juhe: prežgana juha, juhe od riže ili ječmene kaše, juhe od teletine i peradi s ukuhanom tjesteninom, rižom ili pšeničnom krupicom, juhe od povrća.
 • Meso: teletina, perad, riba, (kuhano, kosano, pirjano, pečeno bez kore).
 • Variva: špinat, blitva, mrkva, cvjetača, mladi, zeleni grašak, rajčice, glavice od šparoga.
 • Tjestenine: pecivo priređeno s mlijekom ili vodom, bijeli kruh (prepečeni, nikako svježi) dvopek, sve kuhane tjestenine (noklice, rezanci, krpice, makaroni, špageti).
 • Ostala jela: krumpir u obliku kaše, krumpir kuhan u slanoj vodi preliven maslacem ili uljem, riža, gris).
 • Salate: mlade salate, glavatica, rajčice.
 • Mliječna hrana: mlijeko, svježe kiselo mlijeko, svježi kravlji sir, vrhnje, maslac.
 • Voće: voćni sokovi, sirove jagode, maline, kupine, grožđe, naranče, limun, ribane ili pečene jabuke.
 • Slatka jela: nabujak od riže ili pšenične krupice, palačinke, biskvit keksi, marmelada, med u manjim količinama.
 • Pića: mineralne vode, ruski čaj, čaj od kamilice, kakao s mlijekom, bijela kava.

Nakon obroka trebali biste ležati najmanje pola sata s toplim oblogom na želucu. Prije spavanja popijte čašu mlijeka. Pušenje je za vrijeme oporavka strogo zabranjeno.

Više o operaciji slijepog crijeva možete pročitati ovdje.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

4.66 / 5   35
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: slijepo crijevo, upala slijepog crijeva, slijepo crijevo simptomi, simptomi upale slijepog crijeva, upala slijepog crijeva simptomi kod odraslih, upala slijepog crijeva simptomi, simptomi slijepog crijeva, simptomi napada slijepog crijeva, slijepo crijevo simptomi kod odraslih, napadi slijepog crijeva,