Što je to wellness turizam i kako ga uspješno razvijati?

masaza

Wellness nije samo filozofija življenja već izraz koji se koristi za naziv skupa zdravstveno-preventivnih i turističkih usluga putem kojih se postiže dobro zdravlje “duše i tijela“ i osjećaj zadovoljstva životom.

Wellness turiistička ponuda osim smještaja u turističkom objektu obuhvaća ponudu raznovrsnih masaža, kozmetičke njege, programe na bazi ljekovitih činitelja, alternativne medicine, saune, bazene, rekreaciju, zdravu prehranu, kao i programe za duhovno zdravlje ili osobni rast i razvoj.

Wellness turizam je svrstan u podskupinu zdravstvenog turizma.

Wellness turizam se prvi put spominje krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća, kada su 1989. austrijske terme Bad Hofgastein u svom prospektu upotrijebile izraz „magic wellness“. U Europi se wellness naglo razvija 90-tih godina prošlog stoljeća, posebno u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj. U tom periodu su zdravstvena osiguranja prestala financirati zdravstveno-turističke boravke svojih osiguranika u lječilištima, koja su zbog opstanka, mijenjale i obogaćivale svoju ponudu, infrastruktutu i kvalitetu usluge prateći zahtjeve svojih posjetitelja – samoplatioca.

Wellness se u mnogim lječilištima uvodio kako bi zadovoljio potrebe i očekivanja gostiju koji su za vrijeme boravka radi oporavka od bolesti ili unaprijeđenja zdravlja u lječilištu, očekivali uz medicinske tretmane i hotelsku razinu usluge – više hedonizma, pažnje, njege i višu kvalitetu usluge. Wellness se uskoro proširuje izvan lječilišta, postaje „moda“ ili „trend“ i mnogi ga hoteljeri uvode kao dodanu vrijednost kako bi ojačali konkurentnost na sve globalnijem turističkom tržištu.

Karakteristike i činitelji razvoja wellness turizma

Wellness centar u okviru hotela – karakterizira vrhunska oprema i uređenje prostora sa više vrsta sauna, tuševa doživljaja, kneipp sustava, relaksacijski bazeni, whirpooli za zračnim i vodenim masažama. U sklopu wellness prostora je fitness, dvorana za vježbanje, rekreaciju, radionice osobnog rasta i razvoja. Hotelski menu-i se nadopunjavaju zdravim obrocima – nutricionistički i energetski izbalansiranim.

Pazi se na detalje, dizajn, miris, svjetlo, boju, privatnost, pažnju, uslužnost, ponašanje i komunikaciju sa gostom.

Wellnessu turisti očekuju tretmane dodirom i razgovorom, vodom i toplinom, mirisom, bojom, zdrave zalogaje, individualne trenere, radionice osobnog rasta i razvoja, meditacije, autogeni trening, individualni pristup – pažnju, privatnost, točnost, higijenu, sigurnost – ili jednom riječju “istinski wellness” i vrhunsku kvalitetu usluge.

Wellness putovanja su obilježena kratkim trajanjem (2-3 dana), ali većim brojem putovanja godišnje.

O čemu ovisi uspješan razvoj wellness turizma?

Uspješan razvoj wellness turizma ovisi o više faktora među kojima su:

  • cjelovita i raznolika paleta usluga za unaprijeđueu zdravlje „duše i tijela“
  • ponuda programa i proizvoda baziranih na prirodnim ljekovitim činiteljima iz lokalnog okruženja
  • efikasna organizacija rada
  • upravljanje materijalnim i financijskim resursima
  • efikasan marketing

wellness-turizamPosebnu ulogu u wellnessu imaju wellness kadrovi. Osim voditelja wellness centra, djelatnika na recepciji i tehničkog osoblja, većina wellness djelatnika su stručni kadrovi (kozmetičari, maseri, fizioterapeuti, treneri, nutricionisti, liječnici) koji osim stručnih znanja i vještina posjeduju znanja o turizmu, sa naglaskom na uslužnost i komunikaciju sa gostima.

Konkurentnost wellness ponude se često bazira upravo na stručnim znanjima i vještinama wellness stručnih djelatnika ili specijalizacijom na pojedini wellness program ili temu koja bi trebala biti oslonjena na ključne resurse destinacije – ljekovite činitelji ili specijalizirane kadrovi za pojedinu wellness uslugu.

Na taj način se stvara prepoznatljivot, i dodatni razlog da turisti prema svojim potrebama i željama odabiru ciljane programe i destinaciju. Diferencijacija wellness turističke ponude u kvalitetu usluge je uvjet za konkurentnost u sve rastućoj konkurenciji i sve probirljivoj publici wellnessa. 

Članak uređen:

Ocjenite članak

5 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: wellness turizam, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Što je to wellness turizam i kako ga uspješno razvijati?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje

Trenutno nema komentara budite prvi i komentirajte članak.