Vježbe za zdravo formiranje stopala

vjezbe-za-stopala

Nismo ni svjesni važnosti formiranja naših stopala. Otkad krenemo hodati kao bebači, jednostavno prestajemo razmišljati o vlastitoj statici i mobilnosti te ono što smo naučili do tada prihvaćamo kao konstantu koja nas prati kroz život.

Naša stopala su nakupina koščica, mišića, ligamenata i tetiva te njihova funkcija ovisi o pravilnom korištenju te nakupine. Kako bismo poboljšali njihovu funkciju te unaprijedili vlastitu mobilnost predlažemo nekoliko vježbi, koje potiču jačanje te očuvanje stopala.

vjezba-za-stopala

  1. Prva i osnovna vježba koja Vam može biti od važnosti jest najosnovnije oslanjanje na prste. Stojite uspravno i oslonite se na jednu nogu. Slobodnu nogu stavite u položaj poput balerine (prsti prema podu), savijte prste prema unutra maksimalno moguće i lagano se oslonite na tu nogu te zadržite barem 15 sekundi. Pazite da Vam je stabilnost i dalje na drugoj nozi. Zatim otvorite prste te se ponovno lagano oslonite na isto stopalo. Napravite izmjenu otvaranja i zatvaranja prstiju barem pet puta te sve ponovite i s drugom nogom.
  2. Stanite potpuno oslonjeni na svoja stopala te podignite prste u zrak, dok ostatak stopala držite čvrsto na tlu. Spustite samo palčeve, zatim ih podignite da se pridruže ostalim prstima te spustite sve prste na tlo. Vježbu ponovite pet puta.
  3. Dok stojite na jednoj nozi, stopalom druge noge rolajte tenis ili golf lopticu ili pikulu uzduž cijelog stopala, ne samo da masirate cijelo stopalo već ovim putem također aktivirate sve mišiće. Ova vježba može biti i ugodna i zabavna.
  4. Stavite čarapu na pod te dok stojite prstima jedne noge pokušajte uhvatiti i podići čarapu s poda. Čarapu lovite s pregibom između prstiju i stopala, a ne samo s prstima. Tako podignutu čarapu zadržite u zraku 10 sekundi pa ju spustite i ponovite 5 puta. Nakon toga ponovite istu vježbu s drugim stopalom.
  5. Za masažu stopala i podizanje luka možete koristiti i Mini roller koji sadrži masažne rolere i gumu na krajevima te je vrlo praktičan za korištenje i masažu stopala.
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwitterpinterestmail
21-02-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: jacanje stopala, vježbe za mekša stopala, vježbe za stopala, formiranje pete, vezbe za stopala i pete, vjezba tabana lopticom, vjezbe za stooala, vjezbe za stopala polineuroptija,