Anovulacija – uzroci, simptomi i liječenje

Anovulacija

Anovulacija predstavlja potpuni izostanak ovulacije, a može biti stalna ili povremena. Stalna anovulacija je uzrokovana nepravilnim radom gonadotropnih hormona hipofize, nedostatkom jajnika ili čak psihičkim poremećajima. Povremena anovulacija se najčešće javlja u pubertetu i perimenopauzi.

Iako se anovulacija može pojaviti u bilo kojem menstruacijskom ciklusu, obično se rijetko javlja u plodnoj dobi žene, osim ako je u pitanju neki drugi poremećaj. Stalna anovulacija uključuje izostanak ovulacije i menstruacije (amenoreja), a poremećaj kojega izaziva u menstruacijskom ciklusu se često naziva anovulatorni ciklus.

Izostanak-ovulacije

Foto: Photospin

Zašto izostaje ovulacija?

Ovulacija je najvažniji događaj svakog menstruacijskog ciklusa, a predstavlja pucanje folikula (mjehurića) na jajniku pri čemu dolazi do oslobađanja zrele jajne stanice. Kod anovulacije se to ne događa.

Anovulacija je najčešće uzrokovana poremećajem u izlučivanju pojedinih tvari počevši od hipotalamusa preko hipofize, izazivajući pritom izostajanje mjesečnog sazrijevanja jajne stanice, a na kraju i menstruacije. Još neki mogući uzroci anovulacije su:

  • prehrana,
  • stres,
  • tjelesna građa,
  • tjelovježba,
  • promjena okoline.

Navedeni simptomi su često povezani. Primjerice, ako ste naglo izgubili veći broj kilograma ili ste tek počeli s redovitim i napornim vježbanjem, anovulacija je također moguća pojava. Naravno, to ne znači da morate prestati vježbati, nego prilagoditi vježbanje i usporiti tempo. 

Isto tako, nije rijetkost da jako mršave žene ponekad imaju neredovite menstrualne cikluse i anovulaciju. Uzrok tome može biti jednostavno njihova tjelesna građa ili stresna okolina zbog koje su smršavile. Moguće je da je su pitanju i neki teži oblici bolesti kao što su anoreksija ili bulimija. Razloga može biti mnogo, ali je važno pratiti znakove koje tijelo pokazuje.

Jedna vrlo zanimljiva znanstvena studija objavljena u časopisu Obstetrics and Gynecology ispitivala je mehanizme kojima fizička aktivnost utječe na menstrualni ciklus. Uspoređivale su se žene s visokom, srednjom i niskom razinom tjelesne aktivnosti, a rezultati su pokazali da je skupina pod snažnom tjelovježbom koja je povezana s oligomenorejom smanjila razine seruma luteinizirajućeg hormona i prolaktina, ali povisila razine 2-hidroksiestrona.

Ti podaci upućuju na to da su anovulacijski ciklusi povezani s količinom vježbanja i povećanom razinom estrogena katehola. Kateholamini i beta-endorfin povišeni vježbom mogu djelovati na suzbijanje oslobađanja luteinizirajućeg hormona na hipotalamusnoj hipofiznoj osi.

Drugim riječima, ne morate prestati vježbati, samo trebate vježbu prilagoditi svojim trenutnim sposobnostima koje će se s vremenom razvijati i tražiti više napora, no prekomjerno vježbanje nikako ne može dobro utjecati na funkcioniranje vašeg organizma.

Izostanak-ovulacijske-boli

Foto: Photospin

Anovulacija i sindrom policističnih jajnika (PCOS)

Postoje još mnogi nepoznati čimbenici koji mogu uzrokovati anovulaciju, a najpoznatiji oblik kroničnog izostanka ovulacije je sindrom policističnih jajnika (PCOS) kojega karakterizira poremećaj u reguliranju lučenja hormona zbog čega se na jajnicima svaki mjesec stvaraju manje ciste.

Za dijagnozu policističnih jajnika je potreban ginekološki pregled s ultrazvukom, a laboratorijskim pretragama se mogu provjeriti razine spolnih hormona jajnika, hormona hipofize i štitnjače. Liječenje policističnih jajnika se najčešće temelji na različitim vrstama hormonskih lijekova.

Znanstveni časopis Cochrane Systematic Review potvrđuje učestalost anovulacije kod žena reproduktivne dobi ponajviše zbog sindroma policističnih jajnika. Žene s ovulacijskim poremećajima često koriste različite terapije za postizanje ovulacije, a još uvijek se ispituje kako bi se korištenjem cikličkih progestagena i estrogena u kombinaciji moglo upravljati nepravilnim menstrualnim krvarenjem.

Liječnici su s terapijama još uvijek jako oprezni, no stavlja se naglasak na razradu ove terapije liječenja kako bi se njezina učinkovitost maksimalno mogla iskoristiti za žene koje se susreću s anovulacijom.

Anovulatorni ciklus – simptomi

Mnoge se žene pitaju kako prepoznati anovulatorni ciklus te koji su točno simptomi izostanka ovulacije. Naime, većina žena može osjetiti da izostaje ovulacija na temelju sluzi, odnosno iscjetka iz rodnice koji je nakon mjesečnice obično oskudan, a pred ovulaciju postaje obilan, sluzav i rastezljiv. Ako toga nema, žena može uočiti da postoji neki problem s ovulacijom.

Još neki simptomi anovulacije su:

  • nepravilno trajanje ciklusa,
  • izostanak menstruacije (amenoreja),
  • izostanak cervikalne sluzi,
  • izostanak ovulacijske boli u jajniku,
  • neusklađenost u radu hormona.
Izostanak-menstruacije

Foto: Photospin

Mnoge žene koriste metode praćenja bazalne temperature, a pritom koriste LH trakice kojima se može odrediti ovulacija, kao i njezin izostanak. Upravo na temelju bazalne temperature žene mogu uočiti nepravilan ili nedostatan rad hormona jajnika i drugih žlijezda što jasno ukazuje na anovulatorni ciklus.

Anovulatorni ciklus se može pojaviti kod zdravih žena, neovisno o plodnim danima ili dobi. Važno je jasno uočiti koji je problem u pitanju. Mnoge žene imaju problema s oskudnom menstruacijom koja ne može biti povezana s anovulacijom s obzirom na to da nije u pitanju potpuni izostanak menstruacije, odnosno amenoreja.

Istraživanje objavljeno u znanstvenom časopisu Journal of Pediatric and Adolescent Gynecology provedeno je na adolescenticama i mlađim odraslim ženama koje se susreću s anovulacijskim ciklusima. Rezultati su pokazali da menstruacija nakon anovulacijskih ciklusa može biti izrazito bolna kao i menstruacija nakon ovulacijskih procesa.

Ti podaci podupiru ideju da redovite menstruacije ne moraju nužno ukazivati na normalan ciklus ovulacije. Prethodne implikacije da je ovulacija neophodna za razvoj značajne menstrualne boli su potpuno nepotpune te se svakako stavlja naglasak na daljnja istraživanja u ovom području.

Ako sumnjate na anovulaciju, svakako obavite liječnički pregled, a pomoću našeg kalkulatora plodnih dana, izračunajte svoje plodne dane. 

Izostanak ovulacije – trudnoća

Mnoge žene se pitaju: „Ako nemam ovulaciju, hoću li ikad postati majka?“ Naime, trudnoća bez ovulacije nije moguća, zato što je jedino vrijeme kad žena može zanijeti upravo vrijeme kada ovulira.

Većina žena s redovitim ciklusima će jednom ili dvaput godišnje imati anovulatorni ciklus, ali će isto tako imati ovulaciju 10-12 puta godišnje, dok žene s anovulacijom mogu ovulirati samo jedanput ili dvaput.

Međutim, upravo to znači da anovulacija ne znači potpunu nemogućnost zanošenja, nego smanjenu šansu za trudnoću. Najčešće ovaj problem imaju žene sa sindromom policističnih jajnika.

No, ako su svi drugi nalazi uredni i pravilni, žene s neredovitim ciklusima će, u ono vrijeme kada imaju ovulaciju, imati istu šansu za trudnoću kao i žene s redovitim menstruacijama.

Trudnoća-bez-ovulacije

Foto:Photospin

Dijagnoza anovulacije

Kao što je već navedeno, anovulacija se najčešće može uočiti praćenjem i mjerenjem bazalne temperature čiji pad pokazuje da će se ovulacija dogoditi, a porast da se već dogodila.

Nadalje, pomoću LH trakica se može pratiti porast luteinizirajućeg hormona (hormona koji izaziva ovulaciju) koji u mokraći doseže vrhunac 24 – 36 sati prije ovulacije. Takav način praćenja ovulacije može biti od velike koristi za žene.

Također, dijagnoza se može postaviti i pomoću metode monitoring, odnosno ultrazvučnim praćenjem kretanja razine hormona.

Anovulacija – liječenje

Liječenje se uglavnom temelji na pokušajima izazivanja ovulacije ili uklanjanju primarnog uzroka anovulacije pomoću farmakoloških sredstava. Najboljim se pokazao lijek klomifen koji može pomoći većini žena kako bi ovulirale. 

Međutim, njegove nuspojave (napadi vrućine, mučnina, glavobolja, poteškoće s vidom itd.) ponekad znaju biti jako neugodne, a u krajnjem slučaju klomifen može povećati opasnost od raka jajnika zbog čega doktori uvijek paze i oprezno promatraju žene tijekom liječenja kako bi spriječili moguće komplikacije.

Primjenjuju se i hormonske terapije humanim menopauzalnim gonadotropinima u mnogobrojnim varijacijama kako bi se stimulirao i ispravio rad hormona hipofize (FSH i LH), odnosno potaknulo folikule jajnika na sazrijevanje.

U svakom slučaju je najvažnije riješiti osnovni poremećaj koji je izazvao anovulaciju te uskladiti rad hormona kako bi se postigla hormonska ravnoteža.

Izvori:

Androulakis, I. I., Kandaraki, E., Christakou, C., Karachalios, A., Marinakis, E., Paterakis, T. i Diamanti-Kandarakis, E. (2014). Visceral adiposity index (VAI) is related to the severity of anovulation and other clinical features in women with polycystic ovary syndrome. Clinical Endocrinology, 81(3), 426-431.

Hickey, M., Higham, J. M. i Fraser, I. (2012). Progestogens with or without oestrogen for irregular uterine bleeding associated with anovulation. Cochrane Systematic Review.

Russell, J., Mitchell, D., Musey, P. i Collins, D. (1984). The relationship of exercise to anovulatory cycles in female athletes: hormonal and physical characteristics. Obstetrics and Gynecology, 63(4), 452-456.

Seidman, L. C., Brennan, K. M., Rapkin, A. J. i Payne, L. A. (2018). Rates of Anovulation in Adolescents and Young Adults with Moderate to Severe Primary Dysmenorrhea and Those without Primary Dysmenorrhea. Journal of Pediatric and Adolescent Gynecology, 31(2), 94-101.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

14-10-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

0 / 5   0
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: anovulacija, izostanak ovulacije, da li se moze desiti ovulacija bez njenih simptoma, kako prepoznati anovulatorni ciklus, simptomi izostanka ovulacije, simptomi ovulacije kad izostaje, zbog cega izostaje ovulacija, zene bez ovulacije, znaci ovulacije i anovulatorni ciklus,