Cista na jajniku – simptomi, vrste, liječenje

ciste na jajnicima

Ciste na jajnicima su (tvorevine) šupljine s vrlo tankom stijenkom, ispunjene tekućim sadržajem, koje se nalaze unutar jajnika.

Vrlo su česta pojava, te je gotovo svaka žena imala ili će imati u životu barem jednu cistu na jajniku. Mogu se javiti na jednom ili oba jajnika.

Uobičajeno ne rastu razmnožavanjem stanica već nagomilavanjem tekućine. 95% cisti je dobroćudno. Dobroćudne ciste također mogu izazvati komplikacije stoga je vrlo važno posjetiti ginekologa na vrijeme.

Zloćudne ciste se javljaju u obliku karcinoma jajnika. Karcinom se javlja kod 20 od 100 000 žena. Zloćudne ciste se razlikuju svojim izgledom od dobroćudnih.

Takve ciste obično sadrže više šupljina, izdanke u unutrašnjosti ciste te druge značajke koje mogu upućivati na zloćudni proces.

Ciste na jajnicima – uzrok i vrste cisti

Premda ciste mogu nastati kao odgovor na hormonalnu neravnotežu i stres, najčešći uzrok nastanka jedne ciste je izostanak pucanja folikule kod ovulacije tzv. folikularna cista.

Kako su ove ciste dio procesa ovulacije one se nazivaju i funkcionalne ciste. U funkcionalne ciste još spadaju u lutealne i hemoragične ciste.

Endometrioza – uzroci, simptomi i liječenje!

cista-na-jajniku

Foto: Photospin

Osim funkcionalnih cisti postoje i nefunkcionalne ciste jajnika kao što su dobroćudne neoplastične ciste, endometriotične (krvave ciste) i inkluzijske ciste.

Funkcionalne ciste (vodene ciste) su dobroćudne formacije uzrokovanje poremećajem u funkciji jajnika. Dijele se na:

 • Folikularne ciste – koje nastaju uslijed izostanka pucanja folikula za vrijeme ovulacije. Mogu narasti do 6-7 cm i ponekad izazvati bolove i pritisak u donjem dijelu trbuha. Obično se povlače same od sebe kroz 4-6 mjeseci  i rijetko zahtijevaju operativni zahvat.
 • Lutealne ciste  koje nastaje nakon oslobađanja jajašca iz folikule tijekom ovulacije. Mogu narasti do 10 cm.
 • Hemoragične ciste – koje nastaje ako prilikom ovulacije i pucanja folikula dolazi do snažnijeg krvarenja u šupljinu folikula.

Nefunkcionalne ciste nastaju zbog endometrioze, poremećaja u kojem tkivo koje normalno oblaže unutrašnjost maternice, raste izvan nje. Dijele se na:

 • Krvave ciste – koje su najčešće ispunjenje krvlju i mogu narasti do 20 cm. Mogu biti uzrok neplodnosti.
 • Dobroćudne ciste – koje nastaju razmnožavanjem stanica jajnika i nisu povezane s ovulacijom.
 • Inkluzijske ciste – na jajniku nastaju u ožiljcima jajnika od prethodnih ovulacija. Mogu narasti do veličine oraha.

Ciste na jajnicima – simptomi

Najčešće ne postoje simptomi koji upućuju na postojanje ciste na jajnicima. Ciste se utvrđuju redovitim ginekološkim pregledom. Kod nekih žena može se javiti bol koja može varirati od blagog pritiska pa sve do oštre boli (probadanja “nožem”). Ostali simptomi su:

 • bol kod spolnog odnosa,
 • osjećaj pritiska u zdjelici,
 • poremećaj ciklusa,
 • poteškoće prilikom obavljanja velike nužde,
 • češće mokrenje,
 • jednostrana bol u trbuhu,
 • neugodan pritisak.

Opasnost kod ciste na jajnicima je torzija, stanje kad se cista uslijed naglog pokreta ili fizičkog napora zavrne oko svoje peteljke i prekine si dotok krvi što izaziva naglu i oštru bol. Ako se cista sama ne odvrne potreban je hitan intervencijski zahvat.

Više pročitajte u članku: Bol u jajnicima – uzroci, simptomi i liječenje!

Vodene ciste na jajnicima – simptomi

Ako su u pitanju vodene ciste, simptomi su većinom odsutni. U nekim slučajevima, ciste mogu izazvati bol i krvarenje. Vodene ciste na jajnicima većinom su praćene sljedećim simptomima:

 • Previše bolne ili blaže menstruacije od normalnih.
 • Bol u zdjelici koja može biti uporna ili tupa te bol koja se širi na donji dio leđa i stražnjice. Bolovi u zdjelici se većinom javljaju prije nego što menstruacija počne ili završi.
 • Bolovi tijekom seksualnog odnosa.
 • Crijevne tegobe, bol prilikom pražnjenja crijeva, pritisak u crijevima ili česta potreba za pražnjenjem crijeva.
 • Osjetljivost dojki i mučnina.
 • Nadimanje, otok i težina.
 • Česta potreba za mokrenjem ili osjećaj da se ne možete potpuno pomokriti.
cista na jajnicima

Foto: Photospin

Cista na jajniku i menstruacija

Ako ne dođe do ovulacije, odnosno do pucanja folikula, menstruacija može uraniti. Uranjenom menstruacijom smatramo ciklus kraći od 23 dana, a nakon nekoliko takvih kraćih ciklusa često se razvija i cista na jajniku. 

Kašnjenje menstruacije i izostanak ovulacije pojava je koja će prije ili kasnije zahvatiti svaku ženu. Pojava cista na jajniku posljedica je tog zbivanja. Ovulacija predstavlja prskanje folikula odnosno ciste koja je u prosjeku veličine do 2 cm. Ako se prsnuće folikula ne dogodi, dolazi do nastanka folikularne ciste. Folikularna cista može dosegnuti veličinu i do 5 centimetara.

Kašnjenje menstruacije nije neuobičajeno unutar prve dvije godine od pojave menstruacije. U tom razdoblju je potpuno normalno da ciklus kasni ili jedan mjesec potpuno izostane. Međutim, kada je kašnjenje menstruacije kronično, uzrok je najčešće postojanje jedne ili više cisti na jajniku.

U tom slučaju najčešće je riječ o policističnim jajnicima, odnosno bolesti koja otežava ovulaciju te može biti uzrok neplodnosti.

Pročitajte više u članku: Sindrom policističnih jajnika (PCOS) – uzroci, simptomi i liječenje!

Kašnjenje menstruacije može biti i posljedica loše prehrane koja je siromašna bjelančevinama i vitaminima, zbog čega tijelo blokira pojavu menstruacije pritom štedeći energiju, ali i zalihe krvi. Kako biste što brže i lakše doznali o čemu je riječ, najbolja je opcija obratiti se vašem ginekologu.

Cista na jajniku i trudnoća

Većina trudnica se preplaši kada se tijekom trudnoće otkrije jedna ili više cisti. Ciste većinom ne upućuju na stvarnu opasnost niti za trudnicu niti za bebu. Jedna od prednosti cisti u trudnoći je i to da se one pod utjecajem hormona većinom smanje.

Ciste je potrebno operirati isključivo ako su velike te izazivaju probleme ili ako u trudnoći počnu nekontrolirano rasti.

Cista na jajniku u menopauzi

Male ciste većinom ne stvaraju probleme te ne zahtijevaju liječenje. Ako su tumorski markeri negativni kod žena u menopauzi, a ciste manje od 5 centimetara, dovoljno ih je samo pratiti. Ako su ciste veće od 5 centimetara, potrebno je razmotriti mogućnost kirurškog uklanjanja. Kirurška intervencija može se izvršiti klasičnim putem ali i laparoskopskim.

Više informacija pročitajte u članku: Laparoskopija jajnika, jajovoda i maternice- kako se pripremiti na operaciju?

Ako su tumorski markeri povišeni potrebna je hitna dijagnostička obrada kako bi se otklonila mogućnost malignog oboljenja.

menopauza jajnici

Foto: Photospin

Pucanje cista na jajniku

Ako cista naglo naraste, može doći do njezinog pucanja. Najznačajniji simptom pucanja ciste na jajniku je iznenadna snažna bol na lijevoj ili desnoj strani u zdjelici. Bol obično počne tijekom ili nakon naporne fizičke aktivnosti ili seksa.

Ako ste posumnjali da vam je pukla cista, nemojte paničariti. Najčešće tijelo može samo riješiti problem, važno je samo da pratite simptome:

Pucanje ciste na jajniku ponekada može izazvati teško krvarenje pa se mogu javiti simptomi poput vrtoglavice, nesvjestice, kratkoće daha i brzih otkucaja srca. Krvarenje može dovesti do infekcije.

Pucanje vodene ciste dovodi do oslobađanja tekućine koja nije krv. Međutim, pucanje vodene ciste može također uzrokovati bol.

Druga komplikacija do koje može doći prilikom pucanja ciste je torzija jajnika prilikom koje se jajnik uvrće, što može dovesti do prestanka kolanja krvi u jajnik. Prestanak cirkulacije može dovesti do odumiranja tkiva jajnika, ako se obavi operacija. Simptomi torzije jednaki su simptomima pucanja ciste. Ako ste osjetili naglu bol u jajnicima, javite se liječniku.

Cista na jajnicima – dijagnoza

Dijagnoza cisti na jajnicima se najčešće postavlja uz pomoć ultrazvuka. Mogu se koristiti i druge metode poput CT-a i magnetske rezonancije.

Ultrazvukom se može utvrditi postojanje ciste, njena veličina te morfološke karakteristike. U nekim slučajevima obavlja se pregled veličine protoka krvi kroz cistu te određivanje tumorskih biljega u krvi.

Ciste na jajnicima – liječenje

Funkcionalne ciste u većini slučajeva ne zahtijevaju liječenje jer prolaze same kroz period od nekoliko mjeseci. Ako se tijekom nekoliko mjeseci ne smanjuju i nema promjena u njihovom izgledu preporučuje se kirurško odstranjivanje

Operativni zahvati koriste se u slučajevima funkcionalnih cisti koje su veće od 6 cm, dobroćudnih tumorskih cisti i kod sumnje na zloćudne ciste. Većina cista jajnika ne prelazi u karcinom. Ciste s potencijalom nastanka u rak javljaju se u žena starijih od 50 godina.

U nekim slučajevima liječnik može propisati analgetik, kako bi se po potrebi ublažili bolovi. Vrlo često se u današnje vrijeme koriste kontracepcijske pilule kojima se nastoji dovesti hormone u red. Hormoni neće učiniti da cista nestane, ali će barem spriječiti nastanak novih cisti. 

Kako je pokazalo američko istraživanje iz 2011. godine provedeno na 686 žena s cistama, većina je funkcionalnih cisti spontano nestala kroz nekoliko ciklusa, bez obzira na korištenje oralnih kontraceptiva.

Kod nefunkcionalnih cisti liječnik mora pristupiti slučaju individualno, odabrati adekvatnu terapiju te prosuditi je li potreban kirurški zahvat. Operativnim putem može se odstraniti samo cista ili i cijeli jajnik.

ciste lijecenje

Foto: Photospin

Cista na jajniku – prirodni lijek

Prirodni lijekovi ne mogu ukloniti ciste na jajnicima; ako one ne prođu spontano, potrebno se obratiti liječniku. 

No, priroda nam daruje bilje koje djeluje blagotvorno na opće zdravlje i imunitet te ih ipak vrijedi koristiti, a neke mogu i ublažiti bolove uzrokovane cistom. 

Od ljekovitih bilja blagotvorno djeluju: gospin plašt, crvena djetelina, hajdučka trava, kopriva i rusomača.

Poznata ljekovita biljka je i čuvarkuća. Čuvarkuća se najčešće koristi u kombinaciji s medom.

Kupka od gorke Epsom soli može pomoći u ublažavanju bolova i simptoma kada je u pitanju cista na jajniku. Šalicu Epsom soli pomiješajte s malo tople vode i potom otopinu uspite u kadu. U kupku možete dodati i 10 kapi raznih eteričnih ulja – ružino, lavandino ili jasminovo.

Čaj od kamilice primjenjuje se u liječenju brojnih tegoba. Čaj od kamilice pomaže u regulaciji neredovitog menstrualnog ciklusa te pospješuje cirkulaciju krvi u maternici i zdjelici.

Korijen mace poznata je biljka kada je u pitanju žensko zdravlje. Maca pomaže u uspostavljanju ravnoteže hormona u organizmu te pospješuje proizvodnju progesterona. Maca sadrži hormone te hrani endokrini sustav.

Ricinusovo ulje poznati je tradicionalni lijek koji se koristi za rješavanje viška tkiva i toksina iz organizma. Osim toga, ricinusovo ulje djeluje stimulativno na krvotok i limfni sustav. 

Đumbir je poznat po svojem antiupalnom djelovanju te po tome da ublažava bolove i mučninu.

Najnovije istraživanje provedeno 2018. u Kini pokazalo je kako omega-3 masne kiseline mogu biti djelotvorne u liječenju sindroma policističnih jajnika, pa se povećan unos namirnica bogatih ovim kiselinama može preporučiti i ženama koje pate od pojave ciste na jajniku. 

Izvori:

 1. Ovarian cyst (2016) National Health Service, UK.
 2. Ross, E.K.  Incidental Ovarian Cysts: When to Reassure, When to Reassess, When to Refer (2013) Cleveland Clinic Journal of Medicine.
 3. Horowitz, N.S.  Management of adnexal masses in pregnancy (2011) Clinical Obstetrics & Gynecology.
 4. NIH consensus conference. Ovarian cancer: screening, treatment, and follow-up (1995) NIH Consensus Development Panel on Ovarian Cancer.
 5. Grimes, D. A, Jones, L. B, Lopez, L. M, Schulz, K. F. (2011) Oral contraceptives for functional ovarian cysts. Clinical Sciences. North Carolina, USA.
 6. Yang, K, Zeng, L, Bao, T, Ge J. Effectiveness of Omega-3 fatty acid for polycystic ovary syndrome: a systematic review and meta-analysis (2018) 
  Hunan University of Chinese Medicine, China. 
 7. Freeborn, D, Goodman, H. Management of Ruptured Ovarian Cyst (2018) University of Rochester Medical Center Rochester, NY.
 8. Majumdar, M. Ovarian Cyst Rupture – symptoms and causes (2017) Dr. Gavins Sachs. Fertility Specialist.
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.47 / 5   17
Facebooktwitterpinterestmail
12-12-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: cista na jajniku, cista na jajniku simptomi, ciste na jajnicima, vodene ciste na jajnicima, ciste, liječenje ciste na jajniku, vodena cista na jajniku, ciste na jajniku, pucanje ciste na jajniku simptomi, pucanje ciste na jajniku,