Dvije menstruacije u jednom mjesecu – razlog za brigu?

dvije menstruacije u jednom mjesecu

Za odrasle žene normalno je da menstrualni ciklus traje između 21 i 35 dana, s krvarenjem koje traje 3 – 7 dana. Ipak, iz različitih razloga menstrualni ciklus može biti različit svakog mjeseca – kraći ili duži od prethodnog, a može početi ranije ili kasnije.

Može se dogoditi da zbog kraćeg menstrualnog ciklusa žene iskuse dvije menstruacije u jednom mjesecu, što znači da razdoblje između dvije menstruacije može trajati i samo 14 dana. Uranila menstruacija u svakom slučaju nije razlog za brigu. U nastavku pročitajte više o mogućim uzrocima i prevenciji uranjene menstruacije.

Preuranjena menstruacija – uzrok

Dvije menstruacije u jednom ciklusu najčešće su uzrokovane nebalansiranom razinom estrogena i progesterona, pogotovo tijekom puberteta ili menopauze.

Još jedan od čestih uzroka preuranjene menstruacije je anovulacija prilikom koje dolazi do izostanka ovulacije. Anovulacija nije nužno uvijek uzrokovana sindromom policističnih jajnika, te može biti samo jednokratni događaj koji ne predstavlja rizik za zdravlje. Ukoliko su ciklusi učestalo skraćeni, preporuča se odlazak ginekologu

Neki od ostalih mogućih uzroka zašto menstruacija urani su:

dvije menstruacije u jednom mjesecu

Uranjena menstruacija – znak trudnoće

Ako postoji mogućnost, uranjena menstruacija može biti i znak trudnoće. U tom slučaju neće se pojaviti kao menstruacijsko krvarenje već u obliku točkastog krvarenja. Blago krvarenje ili točkice krvi u potpunosti su normalna pojava prilikom trudnoće, a mogu se pojaviti zajedno s blagim grčevima. 

Dvije menstruacije u jednom mjesecu – komplikacije

Ako su vam menstrualni ciklusi inače redoviti, ne biste trebali iskusiti ozbiljne komplikacije.

U nekim slučajevima dvije menstruacije u jednom mjesecu mogu uzrokovati pojavu anemije. U tom slučaju liječnik će morati provjeriti razinu željeza u vašoj krvi, zajedno s drugim testovima kako bi se otkrio uzrok krvarenja.

Anemija može uzrokovati simptome kao što su slabost, vrtoglavica, glavobolje, itd. Više o anemiji možete pročitati ovdje

Što učiniti ako imate dvije menstruacije u jednom mjesecu?

Ako ste kod liječnika utvrdili razlog preuranjenoj menstruaciji, postoje različite terapije koje vam mogu biti propisane. Jedna od češćih terapija je pomoću hormonskih kontracepcijskih tableta. Ipak, postoje različite svakodnevne navike koje možete raditi kako biste poboljšali menstrualni ciklus:

  • Prehrana – važno je jesti dovoljno i balansirano. Pokušajte jesti više voća i povrća i unositi više vitamina C i željeza.
  • Hidratacija – dovoljno vode može pomoći izbacivanju toksina iz tijela.
  • Vježbanje – svakodnevne šetnje i rastezanje mogu općenito pridonijeti boljem zdravlju.
  • Menstrualni kalendar – vodite menstrualni kalendar kako biste mogle biti pripremljene i kako biste imale bolji uvid u promjene.
  • Prirodno liječenje – neki biljni suplementi mogu pomoći kod nebalansiranih hormona. Ovdje pročitajte o čaju od lista maline koji vam može pomoći.

U nastavku se nalazi video s kojim možete saznati više o prirodnom liječenju neredovitih menstruacija.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

29-11-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: dvije menstruacije u jednom mjesecu, preuranjena menstruacija, zašto menstruacija urani, uranjena menstruacija, menstruacija nakon 14 dana, menstruacija vise puta u mjesecu, preuranjena menstruacija uzrok, preuranjena mjesecnica, ranija menstruacija, razlozi za preuranjeni menzes,