Intrauterina kontracepcija (intrauterini uložak, spirala)

intrauterina kontracepcija

Intrauterina kontracepcija (intrauterine device, IUD) je oblik sprječavanja neželjene trudnoće putem čvrstog tijela koje se stavlja unutar maternice. Vrlo je efikasna metoda kontracepcije, a trajnost intrauterinog uloška iznosi od 3-5 godina.

Povijest intauterine kontracepcije

Hipokrat je još prije 2500 godina postavljao predmet preko olovne cjevčice u maternicu žena, međutim ne zna se u kakve svrhe i da li je bilo povezano s kontracepcijom.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Za prvi intrauterini uložak od dudova svilca, konstruiran 1909. godine u svrhu kontracepije, odgovoran je dr. Richter iz Braslowa. Česte komplikacije poput krvarenja i infekcija ubrzo su ugasile interes za ovim oblikom kontracepcije. Takav slučaj zaobišao je Japan, gdje su Oppenheimer i Ishihama nastavili istraživanja na ovom polju i 1959. godine objavili svoja istraživanja na konferenciji u New Yorku.

Do danas se na tržištu pojavilo preko 80 vrsta različitih spirala od polietilena sa ili bez dodataka metala kao što su bakar, cink, srebro i zlato.

spiralaVrste intrauterinih uložaka

Intrauterini ulošci dijele se na dvije skupine:

  • nemedicirani ( inertni, sastavljeni samo od polietilena)
  • medicirani ( sastavljeni od polietilena sa dodatkom metala ili progestagena)

Tijekom godina najprimjenjivaniji oblik intrauterinog uloška bio je uložak oblika slova T sa dodatkom bakra.

Mehanizam djelovanja

Intrauterini uložak stavlja se u šupljinu maternice, gdje ima biološko djelovanje: kao strano tijelo izaziva upalnu reakciju sluznice maternice (endometrija) sa infiltracijom polimorfonuklearnim leukocitima i makrofazima. Posljedično, maternica postaje nepovoljna sredina za spermije i implantaciju oplođenog jajašca.

Metali se dodaju u svrhu ometanja enzimskih reakcija i pokretljivosti spermija. Zbog ometanja mnogobrojnih enzima upalna reakcija se pojačava. Današnje spirale sadrže i hormonsku komponentu – progestagen koji cervikalnu sluz zgušnjava te ona postaje nepropusna za spermije, potom utječe na sluznicu maternice koja se nalazi u stanju atrofije i snažno smanjuje pokreljivost jajovoda koji nisu u stanju prihvatiti oslobođeno jajašce.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Indikacije za primjenu intauterine kontracepcije

Intrauterini uložak je pogodan za žene koje žele dugoročnu kontracepciju. Traje 3 do 5 godina. Predlaže se ženama:

  • koje su barem jednom rodile
  • imaju neredovite, obilne i produžene menstruacije (koristi se intrauterini uložak s dodatkom progestagena)
  • u stabilnim vezama sa stalnim spolnim partnerom
  • urednog ginekološkog nalaza
  • kod kojih je oralna hormonska kontracepcija kontraindicirana (sistemske bolesti, kronične infekcije, dijabetes, proširene vene, žene pušači nakon 35. godine života)
  • starijima od 40 godina zbog rizika od neželjenih učinaka pri uzimanju kontracepcijskih pilula

Intrauterini uložak se osim za kontracepciju može koristiti i kod liječenja nepravilnih i dugotrajnih krvarenja (menometroragija), mioma i endometrioze.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   5
Facebooktwitterpinterestmail
13-12-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: spirala, intrauterina kontracepcija, intrauterini uložak, hormonski matericni ulozak, vaginalna spirala, hormonska spirala, spirala kontracepcija, ulozak za kontracepciju, umetanje spirale, kontracepcijska spirala,