Kako staviti tampon i tko ga može koristiti?

tampon aplikator

Tampon je mnogima najdraži proizvod za korištenje onih dana u mjesecu, bilo zbog svoje praktičnosti i jednostavnosti ili zbog sigurnosti. U nastavku odgovaramo na najvažnija pitanja kod korištenja tampona – kako staviti tampon, kako ga izvaditi te još mnoga druga.

Tamponi i ulošci poznati su gotovo svima, a život bez njih bio bi nemoguć tijekom mjesečnice. Uloške je svakako preporučljivo uvijek imati u torbi, posebice u slučaju nužde. Ipak, mnoge žene i djevojke će se složiti na jednostavnosti korištenja tampona jednom kada se “uhodamo”.

Rijetko koja žena je počela s korištenjem tampona pri prvoj mjesečnici, stoga neznanje u korištenju tampona nije sramotno. Mi vam donosimo detaljan opis što sve trebate znati prilikom korištenja tampona i kako ih uopće dobro pozicionirati da spriječimo eventualne neugodnosti.

Postoji nekoliko veličina tampona s različitim stupnjevima apsorpcije, a preporučljivi stupnjevi korištenja su:

  • Mali/mini tamponi – za slabe mjesečnice i djevojčice,
  • Srednji/normal tamponi– za umjerene mjesečnice,
  • Veliki/super/super plus tamponi – za jake mjesečnice kod kojih je tampone potrebno učestalo mijenjati.

Stupnjeve upijanja tampona možete vidjeti na pakiranju, a najčešće se upijajuća svojstva označavaju brojem kapljica. Primjerice, 2-3 kapljice znače malo do srednje upijanje, a 3-6 kapljica označavaju snažno upijanje za obilne menstruacije.

tamponi

Kako staviti tampon? 

Neovisno o veličini za koju se odlučite, tamponi se jednako stavljaju, tj. apliciraju. Važno je imati na umu da uvijek operemo ruke prije i poslije umetanja tampona. Higijena je od iznimne važnosti, posebice jer je vagina izrazito osjetljiva i ne želimo riskirati infekciju.

Ako tampon koristite prvi puta, poželjno je isprobati njegovu funkciju kod kuće. Umetnite ga kada nekoliko sati nećete izlaziti kako biste mogli kontrolirati je li sve u redu.

1. Korak

Dobro operite ruke i osušite ih čistim ručnikom/papirom. Otvorite tampon te ga pažljivo izvadite iz zaštitnog omota. Za svaki slučaj poslužite se i uputama u pakiranju kutije tampona.

2. Korak

Izvucite konac da se uvjerite u njegovu dužinu i lagano povucite da provjerite je li konac čvrsto pričvršćen za podnožje tampona kako biste ga lako mogli izvaditi.

3. Korak

Opustite tijelo i stanite ili sjednite u udoban položaj, možete čak podići jednu nogu na rub kade, bidea ili WC školjke za bolji pristup. Držite tampon pri dnu i pobrinite se da konac visi prema dolje punom dužinom.

4. Korak

S drugom rukom si pomozite da raširite kožu oko otvora vagine kako biste imali lakši pristup i prislonite vrh tampona na otvor. Zatim lagano gurnite tampon unutra, služeći se jednim prstom kada je tampon već ušao u otvor vagine.

umetanje tampona

5. Korak

Ciljajte prema donjem dijelu leđa i gurnite tampon što dublje unutra (ali izbjegavajte ako osjetite bol/jači pritisak). Tampon je sada sigurno unutra, no ako mislite da bi nešto menstrualne krvi moglo proći pored tampona, poslužite se dnevnim uloškom koji će spriječiti eventualne kapi od prodiranja dalje na odjeći.

Tampon ne biste trebali osjećati nakon umetanja u vaginu. Ako vam je neugodno u bilo kojem trenutku tijekom sjedenja ili stajanja, niste ga dobro umetnuli.

Kako izvaditi tampon – vađenje tampona

Tampon je preporučljivo mijenjati svakih 4-5 sati ili češće po potrebi. Tampone je obvezno često mijenjati kako bismo izbjegli razvoj bakterija te infekcije, a tijekom noći je preporučljivo koristiti uloške.

Vađenje tampona je veoma jednostavno, no nekima može biti pomalo neugodno. Kada ste spremni, povucite konac tampona lagano, ali snažno. Nemojte naglo i brzo vući, nego ga izvucite jednoličnim pokretom. Nećete osjetiti bol, ali mogli biste osjetiti lagani pritisak.

Tampon je potrebno izvaditi i nakon svakog plivanja u moru ili rijeci, a pogotovo u bazenu. Posebice jer konac tampona upija vodu koja može biti zagađena (u bazenima ili rijekama), dok nakon plivanja u moru sol može iritirati intimno područje.

Kako staviti tampon ako si djevica – tampon i nevinost

Unatoč mnogim uvjerenjima, tampon možete koristiti i ako nikada niste imali spolne odnose. To znači da tampone mogu koristiti čak i djevojčice od 13-14 godina na dalje, a nekada i mlađe. Himen u pubertetu postaje mnogo rastezljiviji te nema straha od oštećenja.

Ipak, preporučuje se koristiti male i normalne tampone te obavezno početi s korištenjem malih tampona na početku privikavanja. Stručnjaci bi preporučili izbjegavanje velikih tampona za obilne menstruacije jer su oni nešto veći/deblji te bi mogli stvarati poteškoća pri umetanju.

tampon

Tamponi za djevojčice

Djevojčice također mogu koristiti tampone, posebice ako se bave sportskim aktivnostima ili jednostavno žele plivati u moru tijekom praznika. Osim toga, mnogim djevojčicama može biti neugodno razgovarati s učiteljima o razlozima zašto ne mogu odraditi sat tjelesnog odgoja.

Tamponi su odlična alternativa ulošcima u takvim trenutcima. Također se ne moraju koristiti tijekom čitave menstruacije već samo u potrebitim situacijama. U tome slučaju potrebno je naučiti djevojčicu kako ispravno koristiti tampone, a osobito važno je da konac uvijek ostane vani.

Kod djevojčica se također preporučuju mini (mali) te normal (srednji) tamponi, ovisno o jačini menstruacije. Poželjno je uvijek početi s manjima kako bi se priviknula i naučila ih ispravno koristiti.

Tamponi s aplikatorom

Određena pakiranja tampona mogu već doći s posebnim aplikatorom za tampone, koji je zapravo mala spravica, većinom od plastike. Aplikator olakšava umetanje tampona u vaginu i ukoliko ga pravilno čistite, predstavlja higijenski bolji način od umetanja tampona prstima.

Korištenje aplikatora je zbilja jednostavno te može varirati od proizvoda do proizvoda, no većinom funkcionira na način da se aplikator umetne u vaginu do određene granice naznačene. Zatim se pogurne donji dio kako bi se tampon stavio što dublje u vaginu.

Za točne upute, držite se priloženih uputa unutar pakiranja tampona koje uglavnom sadrže i detaljni slikovni prikaz koraka.

aplikator tampona

Koje tampone odabrati i gdje kupiti?

Tampone možete kupiti u bilo kojoj drogeriji, trgovačkom centru te u većini manjih trgovina. Postoji nekoliko brandova između kojih možete odabrati na našem tržištu, a većinom ih morate nekoliko isprobati kako biste znali ocijeniti koji vam tamponi najbolje odgovaraju.

Nekoliko izbora:

Tamponi OB – najčešće korišten i široko raširen brend tampona i higijenskih proizvoda. OB tampone možete naći gotovo svugdje, u barem 3 veličine, tj. stupnja upijanja.

Jessa tamponi – dostupni u DM drogerijama pod njihovom markom, ovi tamponi su cjenovno povoljniji te mnogi ne pronalaze razliku između ovih i određenih skupljih brendova.

Natura Femina prirodni tamponi – najbolja opcija su prirodni tamponi od 100% pamuka jer neće ostavljati nerazgradljiva vlakna unutar vagine. Nezavisno o brendu tampona, uvijek je preporučljivo odabrati one od 100% pamuka.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

0 / 5   0
Facebooktwitterpinterestmail
18-12-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: kako staviti tampon, dm tamponi srednji, higijenski tamponi umetanje, jessa superplus tamponi način primjene, kako se stavljaju tampone, tampon,