Oligomenoreja – uzroci, simptomi, liječenje

oligomenoreja naslovna

Oligomenoreja ili produženi menstrualni ciklus  je poremećaj ritma menstrualnog ciklusa koji se očituje produljenim razmakom između dva menstrualna ciklusa. Razmak između dva menstrualna ciklusa u ovom slučaju može trajati 35 dana, ali i duže.

U doba puberteta oligomenoreja nije neuobičajeno stanje budući da je potrebno određeno vrijeme kako bi se menstrualni ciklus uspješno stabilizirao. Međutim, ako se drastični razmak između menstruacija ponavlja i nakon puberteta ili se razvije kasnije u životu – može ukazivati na određeni poremećaj.

Najčešći uzrok oligomenoreje je poremećena i neuravnotežena funkcija jajnika. Oligomenoreja može biti uzrokovana prevelikim psihičkim stresom (selidba, otkaz, novi posao, prekid dugogodišnje veze, smrt bliske osobe), hiperprolaktinemijom, povišenim razinama testosterona, tumorom hipofize, štitnjače, nadbubrežne žlijezde ili jajnika.

Izostanak menstruacije (amenoreja) – uzroci, dijagnoza i liječenje!

Ako se ciklus duži od 35 dana dogodi jednom, to ne znači da je riječ o oligomenoreji. Ako vas taj jedan ciklus ipak brine, posjetite liječnika. Također, bitno je razlikovati oligomenoreju i amenoreju. Oligomenoreja je kašnjenje menstrualnog ciklusa. Amenoreja je pojam koji označava potpuni izostanak menstrualnog ciklusa.

Polimenoreja je suprotno od oligomenoreje. Polimenoreja je pojam koji označava anomaliju menstrualnog ciklusa, odnosno interval između dvije menstruacije koji je kraći od 28 dana.

oligomenoreja

Menstrualni ciklus – kašnjenje

Najčešći mogući uzrok oligomenoreje je poremećena odnosno neuravnotežena funkcija jajnika. Međutim, kao i kod svih drugih ginekoloških stanja i bolesti – ovo nije jedini uzrok. Mogući uzroci kašnjenja menstrualnog ciklusa su:

 • konstantan stres ili izloženost nekom stresnom događaju odnosno traumi,
 • hiperprolaktinemija (povišena razina hormona prolaktina),
 • povišena razina muških spolnih hormona,
 • tumor hipofize,
 • tumor jajnika,
 • tumor štitnjače,
 • tumor nadbubrežne žlijezde,
 • početak ili prekid korištenja kontracepcijskih pilula,
 • pretjerano izlaganje velikim fizičkim naporima (profesionalno bavljenje sportom),
 • poremećaji prehrane (anoreksija i bulimija),
 • razne hormonalne promjene,
 • određeni lijekovi (antipsihotici i antiepileptici),
 • trudnoća,
 • dojenje.

Jedini simptom oligomenoreje su rijetka menstrualna krvarenja koja se javljaju svakih 35 dana do 6 mjeseci. Produženi ciklus i ovulacija ne idu ”ruku pod ruku” što dokazuje jedna trećina pacijentica kojima ovulacija potpuno izostaje.

Kašnjenje menstruacije – najčešći uzroci!

Primarna i sekundarna oligomenoreja

Primarna oligomenoreja je vrsta oligomenoreje koja se pojavljuje kada je menstrualni ciklus duži od 35 -40 dana i to već od prve menstruacije. Primarna oligomenoreja je karakteristična kod sindroma policističkih jajnika (Stein – Leventhalov sindrom).

Sekundarna oligomenoreja čini 70% svih oligomenoreja te se javlja nakon kraćeg ili dužeg perioda urednih menstrualnih ciklusa. Također, može se pojaviti kao predstadij amenoreje.

Amenoreja (izostanak menstruacije)

Amenoreja je pojam koji označava ekstremniji oblik oligomenoreje. Amenoreja je privremeni ili potpuni izostanak mjesečnice. Amenoreju također možemo podijeliti u dvije najjednostavnije skupine odnosno primarnu i sekundarnu amenoreju.

 • Primarna amenoreja – izostanak prve menstruacije (anoreksija, tumori hipofize, tumor jajnika, vaginalna ili himenalna atrezija).
 • Sekundarna amenoreja – izostanak menstruacije nakon redovitih ciklusa koji nije uvjetovan trudnoćom, već nekim zdravstvenim problemom ili poremećajem (karcinomi, imunološke bolesti, sindrom policističnih jajnika, tumori jajnika, hipertireoza, dijabetes)

Polimenoreja (kraći menstrualni ciklus)

Polimenoreja je pojam koji često povezujemo s oligomenorejom premda se ne radi o istoj pojavi. Polimenoreja je poremećaj menstrualnog ciklusa koji se manifestira kraćom vremenskom razlikom između dvije menstruacije, odnosno kraćom od 28 dana.

Menstruacija se najčešće javlja nakon 21 do 23 dana. Polimenoreja se većinom pojavljuje nakon 35. godine života. Polimenoreja može biti uzrokovana skraćenjem folikularne faze, skraćenjem lutealne faze ili anovulacijskim ciklusom.

Oligmoneroja dijagnoza

Oligomenoreju nije teško dijagnosticirati. Potrebno je doznati obiteljsku povijest bolesti pacijentice te napraviti fizikalni pregled, krvne pretrage te neke slikovne pretrage kao što je recimo ultrazvuk. Ovisno o nalazima kao i specifičnim uzrocima pristupa se daljnjoj dijagnostičkoj obradi.

Liječenje oligomenoreje

Oligomenoreja ili predugi menstrualni ciklus obično se počne liječiti tek kada žena želi zatrudnjeti budući da je potrebno regulirati ciklus kako bi što lakše došlo do začeća. U takvim slučajevima potrebno je simulirati ovulaciju uz regulaciju ostalih hormonskih odstupanja otkrivenim mjerenjem bazalne temperature.

Menoragija (obilna menstruacija) – uzroci, simptomi i liječenje!

Ciklus je potrebno regulirati čak i kada trudnoća nije prioritet kako ne bi došlo do poremećaja razine estrogena u organizmu. Estrogen je jedan od najvažnijih hormona ženskog tijela, posebno kada je u pitanju zdravlje dojki.

Visoka razina estrogena može dovesti do pogoršanja simptoma predmenstrualnog sindroma, problema s plodnošću te dakako povećanja rizika od raka dojke. Manjak estrogena u organizmu može dovesti do razvoja polimenoreje ili oligomenoreje.

U slučaju da žena ne želi zatrudnjeti, moguće je primijeniti dvije metode:

 • Gestagenska supstitucija tijekom druge faze ciklusa. U tom slučaju se od 16. do 25. dana primjenjuje gestagenski pripravak tijekom 3 do 6 mjeseci.
 • Primjena niskodozirane oralne kontracepcije u slučaju da pacijentica želi zaštitu od neželjenje trudnoće.

ginekologija lijecenje                                                                                     

Oligomenoreja – prirodno liječenje

Alternativno liječenje ima znatno drugačiji pristup ali i shvaćanje uzroka oligomenoreje. Stres se smatra jednim od glavnih uzroka oligomenoreje, što dovodi do poremećaja u menstrualnom ciklusu te u konačnici i gubitka menstrualnog ciklusa.

Holistička medicina na oligomenoreju gleda kao problem u sklopu neuravnotežene izmjene energije prilikom finog usklađivanja razine neuropeptida u hipotalamusu odnosno kompletnom limbičkom sustavu koji je pod utjecajem stresa.

Stres koji dovodi do poremećaja menstrualnog ciklusa prema mišljenju holista proizlazi iz negativne emocije koja nastaje zbog podređenosti odnosno inferiornosti prema ulozi žene.

Holisti smatraju kako rješenje ovog problema leži u prihvaćanju vlastitih emocija te poistovjećivanju s onim što nam je ”nametnuto” da budemo, u ovom slučaju žena. Kao temeljni konflikt navodi se neželjeno postajanje ženom.

Sve što holisti žele reći je da oligomenoreja zaslužuje više pažnje kao bolest koju je potrebno liječiti u korijenu odnosno kao fizički, ali i psihički problem. Međutim, velik broj žena holistički pristup smatra osuđujućim i generalizirajućim te se radije odlučuju na psihoanalizu, koja nije alternativna metoda, ali ima dodirne točke s holističkim pristupom.

Terapija svijetlom je još jedna alternativna metoda čija je svrha liječenje oligomenoreje svijetlom što uključuje izlaganje svjetlosti najmanje dva sata svako jutro i večer. Preporučuje se najmanje tri dana u mjesecu, ostaviti upaljeno svijetlo tijekom spavanja te se izlagati što više prirodnom svijetlu.

Kada je riječ o prehrani, bitno je staviti naglasak na namirnice koje uravnotežuju inzulin. Zdravo i normalno stanje organizma uravnotežuje inzulin te utječe na razinu androgena u tijelu. Donosimo vam nekoliko koraka uz koje možete pokušati smanjiti razinu androgenih hormona u organizmu (obavezno savjetovanje s liječnikom):

 • ako ste svjesni da postoji višak kilograma koji vas već neko vrijeme sputava – pokušajte u dogovoru s liječnikom sastaviti plan prehrane ali i vježbi koje odgovaraju vašim godinama i zdravstvenom stanju,
 • vježbajte, vježbati ne znači preznojavati se svakog dana ili trenirati do iznemoglosti dok vam na kraju ne bude dobro, hodajte, vozite bicikl, istežite se, plivajte i sve drugo što uključuje hodanje,
 • hranite se namirnicama s nižim glikemijskim indeksom,
 • hranite se namirnicama koje su bogate vlaknima,
 • hranite se namirnicama koje sadrže cink (pšenične klice, žitarice, pivski kvasac, plodovi mora, grah, grašak, slanutak, orasi, lješnjaci, mlijeko, brokula, kelj, artičoka, gljive, pelud.

Ako imate iskustvo oligomenoreje ili ste se uspjeli riješiti oligomenoreje – pišite nam u komentaru!

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

29-11-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: oligomenoreja, oligomenoreja prirodno liječenje, oligomenoreja simptomi, simptomi kako na ciklus,