Podvezivanje jajnika – operacija, nuspojave, rizici, cijena

Podvezivanje jajnika

Podvezivanje jajnika postupak je sterilizacije žene. Sterilizacija vodi do trajne neplodnosti i zato je prikladna kao kontracepcija, ali samo kada je planiranje obitelji dovršeno. Tijekom postupka se oba jajovoda zatvaraju tako da se jajna stanica i sperma više ne mogu spojiti.

Postupak je niskog rizika te ne utječe na proizvodnju hormona i seksualni užitak. Menstrualni ciklus ostaje nepromijenjen, a početak menopauze (klimakterij) dolazi prirodno.

Međutim, odluka o podvezivanju jajovoda treba biti dobro razmotrena. Mlađe žene nerijetko žale nakon te odluke. Odluka o trajnom prestanku plodnosti zato treba biti nedvosmislena i svojevoljna. Prije samog postupka trebalo bi potražiti medicinske i psihološke savjete.

Zahvat

Foto: Photospin

Podvezivanje jajnika – operacija

Najčešće se sama operacija izvodi rezom u blizini pupka, tj. dijagnostičkom metodom pregleda trbušne šupljine uvođenjem laparoskopa (laparoskopija). Može se obaviti i vaginalnim putem ili kroz maternicu (histeroskopija).

Jajovodi se električno erodiraju dužinom jednog centimetra ili zatvaraju plastično-titanskom kopčom.

Metode podvezivanja jajnika

Foto: Photospin

Sterilizacija se obično izvodi u prvoj polovici menstrualnog ciklusa (prije ovulacije) kako bi se spriječila, što je moguće sigurnije, trudnoća.

Postupak se može izvesti na ambulantnoj osnovi ili u bolnici, a za razliku od muške sterilizacije (vazektomija) koja se izvodi u lokalnoj anesteziji, zahtijeva kratku opću anesteziju.

Više o sterilizaciji i vazektomiji kao trajnoj kontracepciji možete pročitati ovdje.

Podvezivanje jajnika – oporavak

Kao i kod bilo koje abdominalne operacije, oporavak nakon podvezivanja jajnika dosta je subjektivan, tj. ovisi od osobe do osobe. Ipak, tjedan dana dovoljno je za potpuni oporavak, a nakon toga se žena može vratiti poslu i spolnim odnosima.

Podvezivanje jajnika – nuspojave i rizici

Kao i kod bilo koje operacije abdomena, mogu se pojaviti komplikacije poput:

  • krvarenja,
  • ozljeda krvnih žila ili unutarnjih organa,
  • poremećaja zarastanja rana,
  • upale.

Pored toga, postoje rizici anestezije (npr. kardiovaskularni poremećaji) i povećani rizik od tromboze, osobito u postupcima neposredno nakon poroda. Nakon sterilizacije se povećava rizik od ektopične (izvanmaternične) trudnoće koja može dovesti do ozbiljnih komplikacija.

Ženama koje su uzimale pilule nakon sterilizacije vraća se ciklus kakav je bio prije početka uzimanja pilula, što znači da se mogu vratiti jači bolovi, obilnije menstruacije, akne itd.

Neke žene ne uživaju u seksualnoj „oslobođenosti“ jer konstantno razmišljaju o činjenici da više ne mogu zatrudnjeti.

“Podvezivanje jajnika ne utječe na povećanje rizika od razvoja drugih bolesti. Štoviše, podvezivanje jajnika može spriječiti širenje infekcija na gornje dijelove ženskog reproduktivnog sustava”, ističe dr. Weil. 

Također, 20-50% manji rizik od razvoja raka jajnika je uočen kod žena koje su se podvrgle toj operaciji. 

Gubitak libida

Foto: Photospin

Podvezivanje jajnika i menstruacija

Sterilizacija obično nema hormonske učinke pa se menstrualni ciklus ne mijenja. Poremećaj hormonske interakcije ne može se potpuno isključiti budući da erodacija jajovoda može oštetiti krvne žile okolnog tkiva.

Kao rezultat toga krvotok jajnika se pogoršava, što u rijetkim slučajevima može utjecati na njihovu funkciju, a time i proizvodnju hormona.

Navedeno može dovesti do promjena raspoloženja, slabe seksualne želje, naleta vrućine (valunzi) i poremećaja spavanja. Međutim, nije lako utvrditi jesu li promjene raspoloženja rezultat promjene hormonskog procesa ili uzrokovane postupkom kao takvim.

Poremećaj spavanja

Foto: Photospin

Podvezani jajnici i trudnoća

Sterilizacija svakako štiti od začeća. Samo jedna do dvije na 1000 žena zatrudni unatoč sterilizaciji. Rizik neuspjeha operacije nešto je veći kod mlađih žena nego kod starijih žena. Međutim, to ovisi o načinu sterilizacije i medicinskim vještinama.

U rijetkim se slučajevima maternica i jajnik mogu ponovno povezati novim putevima. To je češće moguće nakon zatvaranja jajovoda nego nakon odstranjivanja jajovoda.

Sterilizacija (uključujući operacijske pogreške) je jednako sigurna kao pilula i ostali hormonski kontraceptivi

Važno je napomenuti kako podvezivanje jajnika ne štiti od prijenosa spolno prenosivih bolesti. Svaki put se prilikom spolnog odnosa trebate zaštititi koristeći kondom“, objašnjava WebMD.

Pilule

Foto: Photospin

Podvezivanje jajnika – mogući emocionalni učinci

Nerijetko žene žale ishitrenu odluku o sterilizaciji. Najčešći razlog je promjena životne situacije, npr. želja za djetetom s novim partnerom ili gubitak djeteta. Također, žaljenje može proizaći iz nuspojava ili komplikacija nakon operacije.

Iako većina žena sterilizaciju ne doživljava problematičnom i smatraju da ona nema utjecaj na njihov ljubavni život, činjenica da više ne mogu zatrudnjeti može negativno utjecati na njihovu seksualnu želju.

Sukladno tome, mogu se pojaviti mentalni problemi, gubitak seksualne želje i poteškoće u vezi/braku.

Carski rez i podvezivanje jajnika

Ako je žena završila s planiranjem obitelji može se sterilizirati odmah nakon porođaja, carskog reza ili pobačaja. Navedeno se ne preporučuje jer bi takvu odluku trebalo donijeti bez vanjskog pritiska i u miru.

Teška odluka

Foto: Photospin

Podvezivanje jajnika – može li se poništiti?

Kroz mikrokirurški zahvat teoretski je moguće vratiti plodnost. Zatvoreni krajevi jajovoda mogu se ponovno napraviti provodnima. Oko 1 – 2 % steriliziranih žena podvrgava se ponovnoj operaciji reverzne sterilizacije.

Šanse za uspjeh smanjuju se sa starenjem. Može li žena koja se podvrgnula reverznoj sterilizaciji ponovno zatrudnjeti, ovisi o plodnosti partnera.

Riječ je o relativno složenoj operaciji koja uključuje uobičajene operativne rizike. Najbolje je pretpostaviti da se sterilizacija ne može poništiti i da vodi do trajne neplodnosti.

Što se tiče utjecaja na zdravlje, dr. McAlpine navodi: “Ako se odlučite na trajnu sterilizaciju, podvezivanje jajnika je bolja opcija nego kompletno uklanjanje jajnika zbog njihovog hormonalnog učinka na organizam, bitnog u mladoj i starijoj dobi”.

Zakonski uvjeti

Foto: Photospin

Podvezivanje jajnika – cijena, HZZO

Zahvat pokriva HZZO, ali postoje i zakonski uvjeti za postupak:

  • troje djece,
  • više od 35 godina.

Ako oba uvjeta nisu ispunjena, zahvat nije moguće obaviti preko HZZO-a. Uz zadovoljenje zakonskih uvjeta, može obaviti i podvezivanje jajnika privatno, tj. u privatnim ordinacijama, a košta oko 30 000 kuna.

Izvori:

  1. Weil, A. (2018) Tying Your Tubes? Dr. Weil.
  2. Cohen, M. (2018) Should I Get My Tubes Tied? WebMD.
  3. Jenks, S. (2012) Tying Fallopian Tubes to Ovarian Cancer Risk. NCI: Journal of the National Cancer Institute.  104. 8. 578–579. 
  4. Porodi i manji rizik za rak jajnika. (2015) Pliva Zdravlje.
Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

29-11-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

0 / 5   0
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: maja kuzelj, podvezivanje jajnika i menstruacija,