Prvi simptomi trudnoće

Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Pitate se jeste li trudni? Rani simptomi trudnoće mogu uključivati:

Neke žene, ali ne sve, mogu doživjeti ove simptome samo dva tjedna od dana začeća.  Svaka trudnoća je različita, tako da je teško predvidjeti znakove, ali važno je da pratite i primjećujete promjene u svom tijelu.

Rani simptomi trudnoće, kao što su bol u grudima, umor i osjećaj mučnine, su vrlo slični simptomima PMS-a, stoga ih mnoge žene olako shvaćaju. Ženama je uglavnom prvi znak trudnoće izostanak mjesečnice.

Osjetljive grudi

To može biti jedan od najranijih znakova trudnoće. Prisutan je osjećaj peckanja ili trnci u dojkama, osobito oko bradavica. To se događa jer hormoni povećavaju dotok krvi u grudima.

Vaš uobičajeni grudnjak će vam postati neudoban s većim osjećajem trenja nego inače. Međutim, osjetljivost grudi će biti izraženija oko četvrtog tjedna od začeća.

Vaginalni iscjedak u trudnoći

Još jedan rani znak trudnoće je promjena boje vaše vulve i vagine. Ona je obično ružičaste boje, ali se mijenja u crvenkastu kako vaša trudnoća napreduje. Ta promjena je uzrokovana povećanjem količine krvi koja se doprema u tkiva oko rodnice.

Također u ranoj fazi trudnoće možete primijetiti i promjene vaginalnog iscjetka. Povećanje iscjetka je normalna pojava u trudnoći, ali ako primijetite promjene u boji i mirisu, posjetite liječnika.

Izostanak mjesečnice

Izostanak mjesečnice je najočitiji znak trudnoće, premda se nekim ženama može pojaviti krvarenje i tijekom trudnoće, ali manjeg intenziteta i trajanja. Zbog takvih slučajeva najbolje je potražiti dodatne znakove kako biste bili sigurni.

Želja za hranom

U ovoj ranoj fazi, vjerojatno će doći do promjene u apetitu i žudnje za određenom hranom. Ponekad se može javiti metalni okus u ustima i osjetljivost na mirise određene hrane.

Hormon trudnoće progesteron je zaslužan za “divljanje” apetita. Međutim, taj isti hormon je zaslužan i za povećani apetit neposredno prije menstruacije. Dakle, povećani apetit ne znači nužno da ste trudni.

Prvi simptomi trudnoće

Mučnine

Jedan od znakova trudnoće može biti i nagli gubitak apetita, pogotovo ako počnete osjećati nelagodu i jutarnje mučnine. Može vam se dogoditi da odjednom više ne možete podnijeti hranu koju ste prije obožavali.

Jutarnje mučnine mogu se pojaviti već drugi tjedan od začeća, iako se uglavnom pojavljuju od četvrtog ili šestog tjedna trudnoće.

Mučnina se može pojaviti u bilo koje doba dana, sa ili bez povraćanja. Mučnine uglavnom nestanu do kraja prvog tromjesečja.

Umor

U ranoj fazi trudnoće vrlo vjerojatno ćete osjećati konstantan umor. Taj osjećaj traje otprilike do 12-og tjedna trudnoće. Također je prisutna i pretjerana emocionalnost, odnosno u jednom trenutku ste ushićeni, a za par minuta na rubu suza.

Iako umor nije pouzdan znak trudnoće, on je učestao i ide pod ruku s jutarnjim mučninama.

Testovi za trudnoću

Kućni testovi za trudnoću su problematični prilikom otkrivanja stanja u prva dva tjedna, premda postoje osjetljiviji testovi za trudnoću koji mogu otkriti niske razine hormona trudnoće u toj najranijoj fazi.

Međutim, najpouzdaniji znak trudnoće je izostanak mjesečnice. Ako vaša menstruacija kasni, a do tada ste imali redovite cikluse, napravite test za trudnoću. Čak i ako on bude negativan, za siguran rezultat pokušajte se testirati ponovno nakon tri dana.

U slučaju da je test pozitivan, posjetite svog ginekologa čim prije.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Oglas iz Webshopa

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

4.25 / 5   8
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: simptomi trudnoce, prvi simptomi trudnoće, prvi znaci trudnoce, rani simptomi trudnoće iscjedak, rani simptomi trudnoće, prvi znakovi trudnoce, prvi znakovi trudnoće iscjedak, najraniji simptomi trudnoće, Prvi simptoni trudnoce, iscjedak znak trudnoće,