Neka vaši zubi ostanu zdravi i u trudnoći

Zubi u trudnoći

U blagoslovljenom ste stanju? Čuli ste za razne problematične priče o zdravlju zuba tijekom trudnoće? Pokušat ćemo vam odgovoriti na neka od mnogobrojnih pitanja koja muče sve trudnice kada se radi o zdravlju zuba u drugom stanju.

Trudnoća je definitivno period kada morate posvetiti specijalnu pažnju cjelokupnom zdravlju i tome zaista morate pristupiti krajnje ozbiljno, jer u tom periodu od vas i vaše odgovornosti prema sebi ne zavisite samo vi već i zdravlje vaše bebe.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ukoliko na vrijeme niste riješili sve probleme sa zubima, prvo tromjesečje trudnoće je definitivno period kada bi se trebali time pozabaviti.  U tom periodu je najbitnije da posjetite doktora i obavijestite ga da ste trudni. Od njega zatražite sve neophodne informacije i uputstva o zdravlju u trudnoći.

Najbolje bi bilo da ih sve zapišete i redovno provjeravate tu listu savjeta kako biste bili sigurni da se pridržavate baš svake točke. U prvim mjesecima ne biste trebali koristiti lijekove, pogotovo ne antibiotike, jer mogu biti i više nego opasni po razvoj vašeg ploda. Bilo kakvo rendgensko zračenje vam je također zabranjeno.

Povedite i specijalnu brigu o ishrani. Nemojte ići linijom manjeg otpora i tješiti sebe kako su mnoge trudnice jele raznovrsnu hranu ili istu koju su jele i do trudnoće. Naš savjet vam je da od prvog dana od kada saznate za trudnoću obratite specijalnu pažnju na to što jedete, kao i na obim obroka.

Posjetite stomatologa i raspitajte se detaljno u kojem smjeru bi trebali promijeniti svoju oralnu higijenu, na što biste više trebali obratiti pažnju u dnevnoj rutini kao i što biste trebali konkretno jesti kako bi vaši zubi ostali zdravi.

Veliki broj trudnica u ovom periodu pati od mučnina i povraćanja. Kiselina koja vam se tada vraća iz želuca može nagrizati caklinu zuba zbog čega mogu biti daleko podložniji razvoju karijesa.

U drugom i trećem tromjesečju obavezno češće posjećujte stomatologa. U ovom periodu vam je dozvoljeno popravljanje ili čak vađenje zuba. Ono što bi bilo dobro jest da izbjegnete veće protetske korekcije kako ne biste dugo sjedili i bili izloženi vibracijama i buci.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

zubi-u-trudnoci

Mnoge trudnice se pitaju da li je anestezija štetna po trudnoću. Točan odgovor je da nije, čak je preporučljiva, jer je za plod mnogo traumatičnije vaše podnošenje boli nego sama anestezija.

Anestezija je na osnovu mnogih svjetskih istraživanja bezopasna po trudnoću. Jedini sastojak anestezije koji može biti štetan po trudnoću je felipresin koji stomatolozi ne daju trudnicama, pošto može izazvati kontrakcije materice.

Kada je u pitanju rendgensko snimanje, u drugom i trećem tromjesečju je dozvoljeno, ali naravno s adekvatnom zaštitom u vidu olovne pregače i okovratnika.

Lijekove bi trebalo i poslije prvog tromjesečja izbjegavati, ali naravno ukoliko je ovaj vid liječenja u nekom trenutku neophodan, posavjetujte se s ginekologom koji lijekovi su najmanje štetni. Lijekovi koje biste svakako morali izbjegavati tijekom cijele trudnoće su aspirin i svi lijekovi koji sadrže acetilsalicilnu kiselinu, jer smanjuju stupanj koagulacije što može dovesti do produženog krvarenja pri porođaju.

Streptomicini se svakako ne preporučuju, jer mogu utjecati na oštećenje akustičnog živca i sluha bebe. Tetraciklini negativno utječu na jetru, pa se vaša beba može roditi sa žutim zubima. Kloramfenikole strogo izbjegavajte u trudnoći, jer oštećuju koštanu srž.

Ono što vam je dozvoljeno jesu lijekovi na bazi penicilina, eritromicina i cefalosporina , ali naravno uz obaveznu prethodnu konzultaciju s doktorom.

zubi-kod-trudnica

Zbog stalnih hormonalnih promjena, u trudnoći će najviše trpjeti desni i meka tkiva oko zuba. Loša oralna higijena i neredovna posjeta stomatologu mogu dovesti do ozbiljnih upala desni, gingivitisa i mnogih drugih sličnih oboljenja koja zaista mogu biti opasna i po vas i po vašu bebu.

Nadamo se da ćete se pridržavati svih naših savjeta i ozbiljno se posvetiti zdravlju vaših zuba u cilju očuvanja i unapređenja vašeg i bebinog cjelokupnog zdravlja.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

3.43 / 5   7
Facebooktwitterpinterestmail
13-05-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: vađenje zuba u trudnoci, vadjenje zuba u trudnoci, popravak zuba u trudnoći, popravljanje zuba u trudnoći, vađenje zuba u ranoj trudnoći, liječenje zuba u trudnoći, ivf transfer i vađenje zubi, inekcija zubi trudnoca, zuvar i trudnica, da li trudnice smiju dobiti injekciju kod zubara,