Redoviti kontrolni pregledi u ortodonciji- zašto su važni?

ortodoncija
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Jedno od najčešćih pitanja sadašnjih pacijenata i onih koji ortodontskom terapijom tek žele postići savršen osmjeh jest koliko je trajanje prosječne ortodontske terapije. Redoviti kontrolni pregledi jedni su od bitnih čimbenika koji daju odgovor na gore postavljeno pitanje.

Pomicanje zuba fiksnim ortodontskim aparatom je složeni bio-mehanički proces. Iako je konačni rezultat vidljiv kao skladan postav zuba u jednom optimalnom nizu, bitno je oku nevidljivo. Naime ispod zubnog mesa u interakciji korijena zuba i okolne kosti koja ga okružuje nastaje biokemijski proces u kojem dolazi do razgradnje okolne kosti , pomaka zuba i ponovnog nastanka kosti.

Proces razgradnje kosti

Do razgradnje kosti dolazi zbog pritiska korijena zuba na susjednu kost koja ga okružuje. Ortodontski aparat pritišće zub, a korijen zuba pritišće kost koja se pod pritiskom razgrađuje. Tako nastaje „prazan prostor“ i nova pozicija u koju se može smjestiti zub. Pomak zuba u željenom smjeru dešava se nakon razgradnje kosti , a vidljiv je pomakom zubne krune u novu poziciju. Posljednja faza tog procesa jest nastanak nove kosti na mjestu gdje je korijen zuba nekoć bio. Kao što zvijezda repatica na iza sebe ostavlja trag na noćnom nebu, tako i zub koji se pomiče za sobom stvara novu koštanu masu.

Razgradnja i stvaranje nove kosti ključni su dio procesa ortodontske terapije a ovise isključivo o kemijskim procesima nastalima kao posljedice primjene sile od strane ortodontskog aparata. Za pomicanje zuba potrebno je nekoliko tjedana a ne svega par dana unatoč velikom napretku današnje tehnologije. Razumljivo je stoga da ugađanjem ortodontskog aparata upravljamo pritiskom korijena zuba na kost koji zauzvrat potiče kemijske procese koji zauzvrat razgrađuju kost pa se zbog toga pomiču zubi u novi prostor.

Kada razumijemo faze pomaka zuba i razgradnje kosti, objašnjenje zbog čega vas ortodont naručuje na redovite kontrole u raznim intervalima je vrlo jednostavno. On upravlja biokemijskim procesima i pomiče zube u željenom smjeru. Jednom kad ugodi ortodontski aparat, pacijent to može osjetiti kao pritisak, započinje biokemijski proces. Kada intenzitet pritiska padne, vrijeme je za novi kontrolni pregled i novo obnavljanje/poticanje istih biokemijskih procesa kako bi se zub nastavio pomicati. Vrlo je bitno dolaziti na redovne kontrole jer kontinuirani proces pomiče zube ravnomjernom brzinom i terapija traje kraće. Izostanak ugađanja ortodontskog aparata i usporavanje procesa, odnosno njegovo gašenje znači prestanak razgradnje okolne kosti što zauzvrat znači i prestanak pomicanja zuba.

Koliko često treba ili na kontrolu?

Za razliku od žarulje na stolnoj lampi koja se odmah užari i daje nam svijetlo iste sekunde kad pritisnemo prekidač, procesi u tijelu zahtijevaju određeno vrijeme prilagodbe da naprave željeni učinak , a isto tako im treba vremena da se ugase.

Upravo zbog svega navedenog redovite kontrole nužne su kako bi se jedan ortodontski slučaj priveo kraju. Izostankom sa istih dovodite sebe u nezahvalnu poziciju dugotrajne i neučinkovite terapije. Razmak između kontrola je vrlo individualan i ovisi o procjeni ortodonta te ortodontskom aparatu koji se koristi. Obično je interval između 4 i 10 tjedana.

Kad me pacijenti pitaju koliko obično traje ortodontska terapija, ja im odgovaram da je to vrlo individualno i ovisi o puno čimbenika. Ortodontski problem sličan je šahovskoj partiji gdje šahist vještim potezima figura treba matirati protivnika. Ortodont se služi ortodontskim aparatom umjesto figurama, vuče poteze na kontrolnim pregledima kako bi savladao protivnika koji je u ovom slučaju loš položaj zuba.

Trajanje terapije u tom slučaju ovisi o izvrsnosti ortodonta i težini protivnika. Ortodontski aparat samo pomaže ortodontu u rješavanju problema, nikako nije rješenje samo po sebi. Zube pomiče ortodont svojom vještinom a ne aparat svojom sofisticiranošću.

Da bi se riješio uobičajeni ortodontski slučaj potrebno je između 8 i 14 kontrolnih pregleda a sve skupa ne bi trebalo trajati duže od 1,5 do 2 godine. No iznimke postoje.

Ono što pacijenti mogu sami učiniti kako bi skratili vrijeme terapije i broj posjeta jest održavati dobru higijenu, održavati ortodontski aparat i dolaziti redovito na kontrolne preglede ☺.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
Saznajte više o - ortodoncija

Sviđa li vam se članak? Ocijenite ga i podijelite:

5 / 5 (1 votes)
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: fiksni aparatic zavrsna faza, pomicanje zubiju fiksnim, zubi bolu u ortodontskoj terapiji, zubni korijen izasao zbog aparatica za zube,