Žuč, žučna vrećica – jako važan organ!

Žučni mjehur - važan organ

Već po ne znam koji put dolaze mi pacijenti koji mi kažu da nemaju žuč i da su bili na operaciji žuči.

Sve bi bilo divno i krasno da mi još ne kažu da im nitko nije rekao koliko je to važan organ. 

Čak suprotno, da je žučna vrećica jedan običan i nevažan organ te da je operacija žuči rutinski zahvat bez ikakvih komplikacija.

Ponukan takvim nečuvenim informacijama iz prakse, odlučio sam napisati ovaj članak kao poruku i pouku svima onima koji smatraju da žuč i žučni mjehur (vrećica) nemaju nikakvu funkciju. 

Još je više zastrašujuće ako ti koji smatraju da žučna vrećica nema nikakvu funkciju dolaze s medicinskih fakulteta ili rade u medicinskim strukama i pružaju neke medicinske usluge. Takvi ljudi zbog svog neznanja i neinformiranosti mogu napraviti više štete nego koristi.

Funkcije žuči

Bez daljnjeg okolišanja evo funkcija žuči:

  • detoksifikacija crijeva od otrova – žuč otapa otrove;
  • reguliranje kiselosti crijeva – čime se sprječava rak crijeva;
  • probava i otapanje većine masti – koje su potrebne za hormone, imunitet i podmazivanje oka, kože i zglobova;
  • apsorpcija vitamina D, E, A, K – od kojih svaki ima bar 5 funkcija – pa kad ih nemate, imate barem 5 problema po svakom neapsorbiranom vitaminu;
  • redovito pražnjenje crijeva – čime se otpad i otrovi izbacuju van, a ako pražnjenje nije redovito imamo reciklažu/povrat otrova u tijelo – zamagljen um – jer otrovi cirkuliraju do mozga! 

Pametna osoba će već sada shvatiti koliko je važna žuč.

Probavni sustav

Dakle, sažetak pet područja probavnog sustava je: jetra, žučni mjehur, želudac, gušterača i crijeva.

Jetra proizvodi žuč. Jetra proizvodi 350 ml žuči na dan barem, ali ako nema žučne vreće u kojoj se skuplja i koncentrira žuč iz jetre, ona je razrijeđena i nedovoljno jaka da obavlja potrebne zadaće. Kao kad bi s jednom kapljicom deterdženta htjeli oprati sve masno suđe.

Žučni mjehur je rezervoar za držanje probavnih sokova koji dolaze iz jetre. I iz tog rezervoara se žuč izbacuje u crijevo po potrebi u procesu probave.

Namjena želuca je i stvaranje kiseline za razgradnju proteina te apsorpciju minerala, a snaga želučane kiseline mora biti vrlo jaka da bismo mogli probaviti proteine iz mesa, dok jedan manji dio odlazi u tanko crijevo. Ovi proteini se nadalje probavljaju putem žuči iz žučnog mjehura, a jedna od svrha žuči je i probaviti masti te apsorbirati hranjive tvari iz masti poput vitamina topivih u mastima.

Gušterača proizvodi puno enzima koji probavljaju bjelančevine i masti, a stvara i određene hormone. 

Dakle, žučni mjehur ne proizvodi, već zadržava, tj. koncentrira žuč da bi žuč mogla obavljati svoju funkciju

Ako nema dosta žuči ili žuč počinje prelaziti iz tekućeg u gel stanje, započinje stvaranje žučnog kamenca.

Tako se žučni mjehur može napuniti kamenčićima, a zatim nabrekne i svojim volumenom stisne živac koji baš prolazi pokraj žuči do desnog ramena te  nas tada boli desno rame, vrat i lice.

Normalan žučni mjehur treba sadržavati tekuću žuč, a ne geliranu. I održavati tekuću žuč je cjeloživotni zadatak. To se radi putem hrane. Postoji hrana koja rijedi i zgušnjava tekućine tijela.

Žuč rastvara masti
Foto: Pixabay

Žuč je zapravo deterdžent koji rastvara masti iz naše hrane ili ulja iz prehrambenih masti iz povrća i masti iz mesa. Tako se masti dugog lanca koje je teško probaviti razgrađuju na manje komade masti, tzv. kratko lančane masti koje su lakše probavljive. Te masnoće su važne za naš imunitet i djeluju protuupalno. 

Također su te masti važne za zdrav izgled naše kože tijela i lica.

Žuč na ovaj način izvlači hranjive tvari iz masne hrane

Žuč djeluje i kao detoksifikator, ako išta dođe otrovno otopljeno u mastima, žuč će to razgraditi. Žuč je također važna u detoksikaciji hrane koju jedemo i nepoželjnih čestica koje dolaze iz hrane u probavni sustav.  

Kada je žučni mjehur uklonjen ili je nefunkcionalan, to ne znači da je nestalo problema, nego nema dovoljno žuči da bi odradila svoju funkciju.

Žuč je jako alkalna, suprotno od kiseline u želucu koja mora biti jako kisela. Pa kad se kiselina iz želuca spusti u crijeva i zakiseli ih previše, žuč neutralizira taj efekt vraćajući/smanjujući kiselost crijeva na normalu.

U prekiselim ili pre-lužnatim crijevima postoji velika mogućnost za stvaranjem pro-kanceroznih promjena na crijevima. Time žuč smanjuje mogućnost stvaranja raka crijeva.

Simptomi nedostatka žuči

Evo nekoliko simptoma nedostatka žuči:

  • nadutost u crijevima, 
  • zatvor,
  • podrigivanje,
  • bol u desnom ramenu,
  • mučnina,
  • glavobolje od migrena.

Ponekad možete pritisnuti suprotnu stranu trbuha, na lijevoj strani ispod zadnjeg rebra, da biste nakratko ublažili bol od glavobolje uzrokovane povećanim volumenom žučne vrećice.

Regulacija šećera
Foto: Pexels

Kada jedete, ako nema dovoljno žuči, tada se masti ne apsorbiraju i ne možete osjetiti zasitnost hrane. A ako također jedete prženu hranu ili vam je potrebno malo slatkog nakon obroka, onda nedostaje žuči jer je žuč vrlo bitna u reguliranju razine šećera jer žuč olakšava apsorpciju hranjivih tvari iz hrane koje mogu regulirati šećer u krvi.

Slijede svrbež u očima i osip zbog slabe apsorpcije masti pa na očima ne može nastati masni film koji štiti oko od isušivanja i eto vam suhog oka.

Žuč je napravljena od kolesterola, kojeg pomaže apsorbirati.

Kolesterol je temeljni gradivni element SVIH naših stanica u tijelu – od glave do pete. Kolesterol okružuje membrane svih naših stanica u tijelu, kolesterol je gradivni blok svih spolnih hormona, kortizola, leće u oku, mrežnice oka, ovojnice živaca.

Ako nema dovoljno kolesterola, tijelo će uzimati kolesterol iz dijelova u kojima ima dovoljno kolesterola, najčešće je to mozak čiji dijelovi su građeni od kolesterola i eto vam uzroka demencije i senilnosti u starijih osoba. Nedostatak kolesterola u moždanom tkivu – pa signali krivo prelaze iz jednog u drugi živac i šeću u svim smjerovima poput kratkog spoja u strujnom krugu.

Bez žuči nema kolesterola koji je iznimno važan za život bez obzira na svu negativnu medijsku kampanju protiv kolesterola.

Post povećava količinu žuči u žučnom mjehuru nakon 15 sati posta jer ne jedete, ne trošite žuč, a žučni mjehur tada natekne zbog skupljene količine žuči i može pritisnuti živac koji se nalazi pokraj žuči, tako da možete osjetiti bol u desnom ramenu. Stoga post jača/koncentrira žuč.

Premalo vitamina
Foto: Pixabay

Ako nemate dovoljno žuči, nema dovoljne apsorpcije vitamina A iz masti i tada vid postaje problematičan. Nastaje noćna sljepoća i suha koža te suhe oči. Vitamin A također oblaže sve sluznice u tijelu, sluznice nosa, oka, grla. Nedostatak A vitamina izaziva upale tih sluznica.

Sljedeći je vrlo važan hormon u našem tijelu, vitamin D, koji je također topiv u masti i bez apsorpcije putem žuči se teže apsorbira. Njegov nedostatak ima loše djelovanje na zube i kosti te imunitet na duži rok.

Zatim slijedi vitamin E koji se također vrlo slabo apsorbira ako nemate žuč, a koji je vrlo važan za vezanje kisika u našem srcu, tako da srce radi vrlo teško, a ljudi gube izdržljivost bez E vitamina – to je kada vrlo lako gubite dah prilikom malih napora. Degeneracija mrežnice oka nastaje u nedostatku vitamina E. 

Hipofiza koristi puno vitamina E, a tijekom menopauze i nakon menopauze kad se gube funkcije jajnika, potrošnja vitamina E je sto puta veća jer hipofiza ne radi kao prije. To je jedan od razloga što se nakon menopauze mnoge žene osuše.

Zatim vitamin K, također se slabo apsorbira ako nema žuči, posebno K2 važan je za zdravlje kostiju, razlaganje kamenca iz stijenki krvnih žila i protiv krvarenja iz nosa.

A to su samo neki od simptoma koji se mogu javiti ako nemamo dovoljno žuči ili je žuč disfunkcionalna.

Što uzrokuje probleme žučnog mjehura i žuči?

Broj jedan – bezvrijedna i nutritivno siromašna hrana bez enzima, koja bi uključivala samo kruh, žitarice, vafle, palačinke, krekere, kekse i sl. 

Prečesti masni obroci koji troše žuč i pretjerano masna hrana jer previše masnoća može začepiti kanale u jetri i stvoriti masnu jetru.

Orašasti plodovi
Foto: Pixabay

Previše orašastih plodova ili maslaca od kikirikija, tada možete osjetiti bol u desnom ramenu.

Zatim, naši stari znalci šećeri koji se s lakoćom pretvaraju u masti, troše kalcij i tako potpomažu stvaranje žučnih i bubrežnih kamenaca. 

Zatim izolat sojinih proteina, kojeg ima dosta u vegetarijanskim obrocima, paštetama, namazima, oni su teško probavljivi.

Sljedeći je previše kuhane hrane, tj. bjelančevina, jer kad jedete previše kuhanih bjelančevina nema enzima koji bi probavili te bjelančevine jer ih toplina uništava. I zbog toga jetra, želudac, žučni mjehur i gušterača moraju raditi jače.

Još jedan od užasnih protivnika naše jetre i žuči je previše alkohola za čiju preradu jetri treba i do 7 dana za 100 ml.

Sljedeće je opterećenje na jetru i proizvodnju žuči zbog previše estrogena koji će suziti žučni kanal, kontracepcijske tablete, nadomjesna hormonalna terapija, trudnoća.

Slijedi stresni hormon kortizol koji je povezan u procesu recikliranja žuči, tako da ako smo pod stresom dugi niz godina, on će iscrpiti žuč i zbog toga će se stvoriti nadimanje te druge probavni problemi za koje je žuč odgovorna.

Jedan od mogućih znakova problema s jetrom i žuči je ako vam je ugodnije spavati na desnoj strani tijela pa ako se okrenete na lijevu stranu, uvećana i natečena jetra pritisne srce zbog čega se teže diše.

Zatim mogući proljev ili zatvor, ovisno o tome koliko žuči izlazi iz jetre – proljev nakon previše žuči i zatvor ako je premalo žuči.

Žuč podmazuje debelo crijevo tako da se stolica gura niz crijeva stezanjem mišića u crijevima. Postoji život sa žučnom vrećicom i život bez žučne vrećice. Razlika se vidi na duži rok te prehrana mora biti drugačija.

Zbog svoje iznimno važne funkcije u tijelu sačuvati svoju žučnu vrećicu i očuvati žuč u tekućem stanju je cjeloživotni zadatak.

Ovo je samo mali isječak svega onog što žuč radi. Stoga izbjegavajte svakog koji o žuči priča da je bezvrijedna tekućina. A ako taj neki još pruža i medicinske usluge, bježite glavom bez obzira jer će svojim neznanjem nanijeti više štete nego koristi.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.17 / 5   6
Facebooktwitterpinterestmail
31-10-2019
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni