Kako lakše učiti? – upoznajte Pomodoro metodu

ucenje

Pomodoro metoda je izvrstan način borbe protiv odgađanja, te održavanja aktivnosti rada i učenja tijekom dana, tjedna, semestra, tj. godine. U nastavku saznajte kako ovu metodu uvesti u vlastitu rutinu učenja.

ucenje

Kako je nastala Pomodoro metoda?

Izmislio ju je Francesco Cirilloranih kasnih 1980-tih. Nazvao ju je Pomodoro tehnika po kuhinjskom tajmeru koji je koristio kao student, a bio je oblika rajčice. Od tada je metoda dobila na značenju u kontekstu rada na sebi i povećanja produktivnosti.

U kojem grmu leži zec?

Teorija se temelji na hipotezi da se svaki zadatak može podijeliti na niz zadataka kraćih vremenskih intervala, koje nazivamo Pomodoros. Međusobno su odvojeni kratkim pauzama. Razlog odvajanju Pomodorasa pauzama je u tome što mozak ima vremenski ograničen fokus.

Kako koristiti metodu?

Za korištenje metode prilikom vlastitog učenja, potreban Vam je samo sat. Možete koristiti ručni sat, mobitel, pa čak i aplikaciju. Jedna od takvih aplikacija je 30/30.  Aplikacija omogućuje korisniku korištenje tradicionalne Pomodoro metode, ili njeno modificiranje prema potrebama korisnika.

Koristite YouTube:

  1. Izaberite zadatak ili skupinu zadataka koje morate izvršiti.
  2. Namjestite tajmer na 25 minuta.
  3. Nastavite rad dok se alarm ne oglasi.
  4. Izbjegavajte stalno provjeravanje tajmera.
  5. Kada se alarm oglasi, uzmite pauzu od 5 minuta. Za vrijeme pauze ustanite. Nemojte biti na pauzi na istom mjestu na kojem radite. Preporuka je kratka vježba, ili razgibavanje. U pauzi možete skoknuti u toalet ili napuniti čašu vodom koju koristite za vrijeme rada.
  6. Nakon 4 Pomodoro ciklusa, uzmite pauzu od 20 minuta.
  7. Nakon duže pauze, ponovite cijeli ciklus.

Riješite se distrakcija!

Tijekom Pomodro ciklusa potrudite se da limitirate distrakcije. Cijela poanta metode je fokus u trajanju od punih 25 minuta. Nemojte provjeravati Facebook, Instagram, mail i sl. Fokusirajte se na zadatak ispred sebe! Preporuka je da isključite zvuk na mobitelu ili u postavkama kliknete na „Rad u zrakoplovu“.

Ako se pojavi netko u prostoriji, ili Vas nazove, informirajte ih da trenutno radite i dogovorite vrijeme kada ćete ih kontaktirati. Nazovite ih kada završite s cijelom Pomodoro ciklusom.

ucenje

Kada koristiti Pomodoro tehniku?

Pomodoro metodu koristite kada se ne možete motivirati za rad, kada je sadržaj koji obrađujete dosadan. Ponekad je dovoljno odrediti samo 1 Pomodoro ciklus od 25 minuta. Na taj ste se način predodredili za manju količinu rada, ali ćete lakše započeti sa zadatkom. Nakon što završite Pomodoro ciklus, čini se da je zadatak manje iscrpljujući. Također, često Vam neće biti problem nastaviti s radom.

Metoda je korisna i za čitanje udžbenika, stručne literature te literature korisne za pisanje rada.

knjige

Zapamtite da je Pomodoro metoda tu da pomogne Vama, zbog toga se ne morate osjećati obvezanima uzeti kratku pauzu ako ne želite. Pogotovo kada se zadubite u zadatak.
Za dane kada učite kroz dan, preporučuje se uzimati pauze kako ne bi došlo do „pregrijavanja“. Ovo je ključno u trenucima velikih radnih zadataka, kada su rokovi blizu.

Mogu li mijenjati Pomodoro metodu?

Ponavljamo da je Pomodoro metoda tu da koristi Vama, što znači da možete mijenjati trajanje Pomodoro ciklusa po svom ukusu. Za neke je zadatke bolje promijeniti cikluse u trajanje od 50 minuta s pauzama od 10 minuta između ciklusa.

Saznajte još detalja Pomodoro metode:

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF
25-10-2017
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwittergoogle_pluspinterestmail

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: bolja koncentracija i pamćenje iskustva, kako lakse uciti, kako lakse uciti knjiga,