Kako pronaći (dobar) posao?

dobar posao

4. Kako tražiti posao?

Trebate biti proaktivni. Poslovi se nude natječajem putem novina, web stranica (lista na kraju), objava na zavodu za zapošljavanje. Ono što se često zanemaruje je činjenica da oko 50% zapošljavanja uopće ne ide preko natječaja nego direktnom preporukom (to nije isto kao i ”preko veze”). Zato, bilo bi dobro da kažete prijateljima, rodbini i poznanicima da tražite posao, da im opišete što znate raditi i kakav bi posao željeli.

Kako preporuke funkcioniraju?

Iskustvo autora ovog teksta: Jedna moja kolegica tražila je posao. Igrom slučaja čuo sam kako bi voljela naučiti nešto o online marketingu, a isti dan čuo i kako jedna tvrtka koja se bavi online marketingom traži asistenta. Kako znam da je moja kolegica vrijedna i željna učenja preporučio sam ju i za nju su se taj dan karte dobro posložile.

trazenje posla

Komunikacija s poslodavcem

Životopis i molba za posao

Naš savjet oko pisanja životopisa – budite iskreni, nemojte lagati, budite objektivni i umjereni. Ne pišite privatne detalje, budite poslovni, navedite podatke o dosadašnjoj karijeri.

Priliku za ”izražavanje karaktera” imate u molbi za posao. Ona ne treba biti po špranci, a autor ovog članka misli da imate najveće šanse ako molbu napravite tako da vas poslodavac zamijeti među svima drugima. Recimo, umjesto da pišete – ”Izrazito sam motiviran raditi u vašoj divnoj kompaniji” što će napisati i ostali kandidati, vi napišite nešto drugo.

Komunikacija s poslodavcem uživo

Ako se poslodavcu svidi vaš životopis i molba i pozove vas na razgovor pokušajte ne biti nervozni. Ako ste bili iskreni u životopisu i ne trebate biti nervozni, nervoza se stvara ako ste lagali i postoji vjerojatnost da vas se ulovi u laži.

Pokažite interes za tvrtku poslodavca, nemojte samo čekati da on (češće oni) vama postavljaju pitanja. Tako ćete dobiti priliku da malo i vi njih procjenjujete, a ne samo oni vas.

Što nakon što ste našli posao?

Jednom kada ste našli posao korisno je znati jednu stvar: Ništa nije vječno. Tvrtka u kojoj radite može propasti, vi možete dobiti otkaz, može doći novi direktor kojemu se nećete svidjeti.

Ovo vam ne govorimo da vam pokvarimo raspoloženje nego zato da budete svjesni kako se stalno trebate educirati. Edukacija je ključ mira. Onaj tko zna (i radi) ne boji se gladi. Ako znate raditi, specijalizirali ste se za nešto, onda tvrtke mogu propadati, a vi ćete već naći neki posao.

Posao i sreća

Ako radite posao koji volite cijeli život nećete imati niti jedan radni dan. Ako vam je glavni motiv rada zarada razmislite isplati li se raditi visoko plaćeni posao koji vas čini nesretnima.

Studentski posao

Ponuda studentskih poslova nije osjetila recesiju kao ponuda poslova na neodređeno, a razlog je vrlo jednostavan, studenti su jeftinija radna snaga koja ne traži ugovor na neodređeno.

Studenti koji preko ljeta ili kroz godinu žele naći posao imaju dobre šanse. Gornji savjeti mogu se primijeniti i za studente.

Lista stranica za posredovanje pri zapošljavanju

Specijalizirane stranice za traženje posla: Moj-posao.net, Posao.hr, Rep.hr (računalni poslovi), Zivotopis.hr

Oglasnici s ponudom poslova: Njuškalo, Plavi oglasnik

Zavod za zapošljavanje (od njega nemojte očekivati veliku podršku) » hzz.hr

Tekst se nastavlja na idućoj stranici 1 2

Članak uređen:

Ocjenite članak

4 / 5   1

Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Vezani pojmovi: kako naci dobar posao, kako naći posao, kako napraviti dobar posao, 

Podijelite članak

Kopirajte adresu

Vaši komentari

Komentare nagrađujemo.

Kako pronaći (dobar) posao?

Želimo vas motivirati da svojim znanjem i iskustvom doprinesete cjelovitosti sadržaja na portalu.

Aktivne komentatore koji se trude doprinijeti nagrađujemo.

Svaki mjesec biramo najzaslužnijeg komentatora. Najboljem komentatoru mjeseca poslat ćemo obavijest e-mailom. Ukoliko u roku 8 dana ne primimo povratni odgovor, izabrat ćemo novog komentatora mjeseca i dodijeliti mu/joj nagradu. Nagradu smo u mogućnosti poslati samo punoljetnim osobama na adresu u Republici Hrvatskoj.

Što je poželjno:

  • komentar u kojima su iznesene korisne informacije koje nadopunjuju članak
  • komentar u kojima se dijeli vlastito iskustvo koje može biti korisno drugima
  • komentar je odgovor na pitanje postavljeno od drugog čitatelja ili postavljeno vlastito pitanje
  1. Ako ne radiš ono što voliš, voli ono što radiš. Meni je ovaj recept, koji sam sam spvairo, pomogao u karijeri da postignem i ono o čemu nisam ni sanjao. Ipak, vremenom se istrošilo pozitivno dejstvo i sad je vreme za promenu ideja. Često razmišljam o tome nepraktično, fenomenološki ali mi je tema još uvek (što kažeš) u draftu. Interesanto mi je ovo od Oriane Fallaci:„Rad je ucena koja ostaje ucenom čak i kad ti se sviđa. Uvek radiš za nekoga, nikad za sebe. Radiš uvek s mukom, nikad s radošću. I nikad u trenutku, u vreme kad bi neko poželeo da radi. Iako ne ovisiš niokome i obrađuješ svoje parče zemlje, moraš kopati kad to hoće sunce i kiša i godišnja doba.

  2. Ja sam dugo bio nezaposlen. Od zavoda za zapošljavanje nema nikakve koristi, pitam se što tamo radi 1000 zaposlenih ljudi? Od njih nisam dobio nikakvu pomoc.