Kako se lakše fokusirati na rad?

fokus-na-poslu

Biti fokusiran na rad znači ne imati distrakcije te ostvariti tok rada. Koncentracija i fokus na određeni posao odnose se na usmjerenost na sadašnji trenutak te visoku razinu uključenosti. Mnogima je postizanje produktivnosti i fokusiranog rada izazov. Nekima u razdobljima učenja, nekima na poslu ili čak tijekom slobodnih aktivnosti. Slijedi nekoliko savjeta uz pomoć kojih možete postići bolji fokus.

1. Rasporedite svoje vrijeme.

Odvojite točno vrijeme kada ćete biti fokusirani. Ono treba biti namijenjeno jedino i samo poslu koji želite obaviti. Znajte točan dan i sat početka i kraja rada. Npr. na projektu ću raditi od 17 do 19 sati u petak. Na taj ćete način biti mentalno pripremljeni na razdoblje u kojemu će vam trebati fokus i koncentracija. Rasporediti svoje vrijeme znači odvojiti stres od posla koji trebamo obaviti.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Odredite koliko vremena vam treba za neki zadatak, te u koje doba dana ćete to vrijeme odvojiti.

raspored

2. Ritualizirajte svoj rad.

Okruženje u kojemu radite često ima visok utjecaj na razinu produktivnosti. Dakle, ako je radni stol mjesto na kojemu inače obavite najveći dio posla, počnite izvršavati sav rad za stolom. Uključuje li vaša produktivnost neki napitak, kao što su kava, čaj ili boca vode, postavite ih u svoju blizinu. Neki ljudi vole grickati tijekom rada, ako mislite da ste jedan od njih – grickajte! Ako niste sigurni koje je okruženje pogodno za vaš fokus, probajte se prisjetiti zadnjeg puta kada ste bili produktivni. Što ste radili, gdje, što je bilo oko vas?

3. Bez TV-a!

Donesite aktivnu odluku i uklonite TV iz svog kućanstva. Ako posjedujete televizor, vrlo je vjerojatno da je on često razlog odgađanja posla ili njegova neobavljanja. Riješite li ga se, produktivnost će vam se neminovno povećati.

4. Sve distrakcije stavite na „mute“.

Muziku, mobitel, ukućane – sve distrakcije isključite, a bližnje zamolite za nekoliko sati mira.

5. Fizička priprema

U zdravom tijelu je zdrav duh! Jednostavno rečeno – krećite se i hranite pravilno kako biste cijelo tijelo navikli na rad. Proučite neke od recepata koji vam mogu pomoći pri postizanju više razine energije tijela. Ne zaboravite, kretanje može uključivati i šetnju svježim zrakom prije posla.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

fizicka-aktivnost

6. Ne radite po noći.

Iako mnogi potvrđuju da je za njih noć razdoblje najveće produktivnosti, vrlo je vjerojatno da je tomu tako jer rade u zadnji tren. Rokovi i termini često uključuju neprospavane noći, jer smo podsvjesno znali za još nekoliko dodatnih sati rada koje nam noć nudi. Ovaj krug dnevnog odmora, a noćnog rada zasigurno nije kvalitetan za sve. Biološki gledano, najaktivniji smo kada je vani svjetlo, kada padne mrak našem tijelu je poslan signal da se odmara – postajemo umorni, a time i manje produktivni.

7. Pogledajte video:

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   2
Facebooktwitterpinterestmail
13-12-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: kako biti fokusiran, kako se fokusirati, kako se fokusirati na posao, Fokus na posao, fokusirati, kako da se fokusirate, Kako imati fokus na rad, kako se focusirati,