Psi koji se ne linjaju i ne smrde

Psi linjanje

Psi koji se ne linjaju i ne smrde nisu baš brojni, ali postoje određene pasmine koje se manje linjaju i manje smrde od ostalih pasa. Ovakve pasmine su pogodnije za osjetljive osobe sklone alergijama.

Kako biste smanjili količinu alergena na psu i njegov smrad, redovito ga perite i četkajte. Pse je najbolje četkati na otvorenom kako se alergeni ne bi raspršili po prostoru u kojem boravite.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Na miris psa, a pogotovo na zadah iz usta najviše utječe prehrana. Ako psa hranite pravilno, redovito koristite štapiće za čišćenje zuba i ponekad mu operete zube, zadah bi trebao biti minimalan.

U nastavku se nalazi popis pasmina koje se manje linjaju i manje smrde.

Mali psi koji se ne linjaju i ne smrde

Manji psi koji se manje linjaju idealni su za boravak u stanu. Manje su zahtijevni te olakšavaju čišćenje i održavanje životnog prostora. Psi s kraćom dlakom također umanjuju mogućnost unošenja alergena iz okoline.

Bichon Frise

Ovi maleni bijeli psići se malo linjaju i ne smrde pa se smatraju savršenim hipoalergenskim psom. Vrlo su maleni i najčešće teški 5 – 10 kg i visoki 25 – 30 cm. Potrebno ih je redovito četkati i uređivati.

Dobro se slažu s drugim psima i djecom, a često se opisuju kao razigrani i znatiželjni. Lako se dresiraju i vole izvoditi trikove, ali im je potrebna nježnost tijekom učenja.

bichon frise

Photo: Visual Hunt

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Bostonski terijer

Bostonski terijeri imaju blagi ili nikakav miris. Ne linjaju se puno i ne zahtijevaju pretjerano uređivanje. Narastu 38 – 43 cm u visinu.

Najčešće su crno-bijele boje, iako mogu biti smeđe ili crne boje.

Idealni su za život u gradu, ali ne mogu podnijeti ekstremne hladnoće zbog kratke dlake.

Ovi psi uživaju u pažnji i vole provoditi vrijeme s ljudima. Brzo uče i mogu lako dresirati.

bostonski terijer

Photo: Visual Hunt

Basenji pas

Za ovog psa često se kaže da je sličan mačkama jer se sam čisti. Malo se linja i ne zahtijeva pretjeranu brigu što se tiče krzna. Ovi psi ne smrde, ali ni ne laju! Najčešće narastu do 43 cm u visinu.

Potrebno ih je redovito izvoditi vani jer su energični i moraju se kretati. Idealni su za osobe koje traže mirnog psa s kratkim krznom. Privrženi su obiteljii ne vole baš strance.

basenji

Photo: Photospin

Maltezer

Maltezer je jedna od najmanjih pasmina. Ovaj mali pas ne smrdi i malo se linja, ali zahtjeva dnevno četkanje (osim ako mu se dlaka ne odreže na kratko).

Maltezeri su privrženi psi koji prihvaćaju druge životinje, uključujući mačke, ali imaju tendenciju „lajavosti“ i najčešće nisu najbolji s djecom.

maltezer

Photo: Visual Hunt

Mali engleski hrt (Whippet)

Ovi srednje veliki psi (47 – 57 cm u visinu) nemaju miris i jako se rijetko linjaju. Izgledom su slični hrtovima i mogu trčati vrlo brzo. Imaju kratko krzno koje može biti različitih boja.

Mirne su naravi i ne laju puno, ali im je potrebno redovito vježbanje. Iznimno su inteligentni i mogu se lako dresirati.

whippet

Photo: Photospin

Veliki psi koji se ne linjaju i ne smrde

Veliki psi ostavljaju više dlake po kući/stanu od malih pasa, ali količina linjanja se može smanjiti redovitim četkanjem psa.

Pudl

Pudlice nemaju gotovo nikakav miris, a linjaju se minimalno. Unatoč tome potrebno ih je redovito uređivati.

Jeste li znali da postoje i male vrste pudla ako želite manju verziju ovog psa?

Mogu biti gotovo svih boja – crne, bijele, smeđe, sive, itd.

Pudlice su jako inteligentni psi i jednostavno se dresiraju. Razigrani su i odani, a često se zaštitnički odnose prema svojoj obitelji.

pudl

Photo: Visual Hunt

Saluki

Riječ je o čistim psima koji ne smrde i ne linjaju se puno. Saluki je jedna od najstarijih poznatih pasmina pasa, a narastu do 70 cm u visinu.

Karakterno su vrlo tihi i nježni, ali nije ih lako trenirati unatoč njihovoj inteligenciji. Ovim psima potreban je teren na kojem mogu trčati, stoga su pogodniji za kuće. Dobro se slažu s drugim pasminama koje nisu dominantne.

saluki

Photo: Photospin

Neke velike pasmine koje ne smrde, ali se poprilično linjaju su:

  • sibirski haski,
  • aljaški malamut,
  • mađarski kuvas,
  • border collie, itd.

Dyck, A. (2013). 23 Hypoallergenic Dog Breeds. Homesalive

Maggitt, J. (2011). The Best Dog Breed for Low Shedding & Smell. Cuteness

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

2.40 / 5   5
Facebooktwitterpinterestmail
14-05-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: psi koji se ne linjaju, kucni ljubimci psi, psi koji ne smrde, kucici koji se ne linjaju, psi kratke dlake, psi koji se ne linjaju i ne smrde, psi bez mirisa i linjanja, pas koji se ne linja, mali pas bez dlake, ljubimci na poklon,