Mirisni štapići – kako pozitivno djeluju na naše zdravlje?

mirisni štapići

Mnogi od nas doživljavaju mirisne štapiće kao sredstvo za osvježavanje prostora i neutraliziranja neugodnih mirisa, no osim divnog mirisa, mirisni štapići pružaju i mnoge fizičke i psihičke dobrobiti, koje mogu povoljno djelovati na zdravlje, stanje uma pa čak i odnose u našem domu, odnosno u prostoriji u kojoj ih palimo.

Ljudi su tijekom povijesti u mnogim kulturama koristili mirisne štapiće kao pomoć u ostvarivanju duhovne spoznaje, u medicinske svrhe, za povećanje koncentracije tijekom molitve, smirenje uma tijekom meditacije, te za pobuđivanje senzualnosti.

Bilo da studirate ili prakticirate naporan umni rad, miris mirisnog štapića može vam pomoći da uvećate koncentraciju i fokus te olakšati proces razmišljanja i učenja.

Monasi u manastirima koriste mirisne štapiće već stoljećima kako bi umirili um i postigli stanje svjesnosti i blaženstva, tijekom molitve i meditacije.

Slično omiljenoj glazbi ili lijepom prizoru, ugodna aroma mirisnog štapića može pomoći našoj kreativnoj energiji da “potekne”, te olakšati umu “transformaciju” u sanjivo stanje, u kojem mašta slobodno luta.

Mirisni štapićiMnoge vrste mirisnih štapića imaju antivirusno i antibakterijsko djelovanje, te čak i odbijaju neželjene insekte, što je svakako dobar razlog da ih svakodnevno palimo u našem domu.

U nekim pokrajinama u Kini mirisni štapići čak se (za sada eksperimentalno) koriste i kao pomoćno sredstvo za sterilizaciju bolničkih odjela, zbog svog antiseptičkog djelovanja.

Mnogi aktivni sastojci mirisnih štapića djeluju umirujuće na um, što pomaže u borbi protiv nesanice, otpuštanju svakodnevnih “tenzija” i neutraliziranju stresa (poput mirisnih štapića od lavande, valerijane, timijana…).

Mirisni štapići koji djeluju stimulirajuće na um (jasmin, paculi, ylang-ylang) popravljaju raspoloženje i povećavaju motivaciju te stoga imaju antidepresivno djelovanje.

Sve navedeno razlog je da u vašem domu zapalite mirisni štapić.

Ovisno o vašim željama i potrebama možete se odlučiti za neke od popularnih baza mirisnih štapića:

  • Za poboljšanje koncentracije i fokusa: cimet, lavanda, paculi, ruža…
  • Za pobuđivanje kreativnosti: cimet, đumbir, anis
  • Za povećanje samopouzdanja: ružmarin, tamijan…
  • Za senzualnost: paculi, jasmin, vanilija…
  • Za ublažavanje glavobolje: žalfija, ruža…
  • Za antidepresivno djelovanje: sandalovina, aloa, indijski cedar…
  • Za ublažavanje stresa i anksioznosti: eukaliptus, lavanda, đumbir, limun…
  • Za ublažavanje nesanice: paculi, sandalovina, valerijana, kamilica, lavanda, ružmarin, timijan…

Ako vam se sviđa ovaj članak pročitajte i “7 načina da pretvorite vaš dom u oazu relaksacije”.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   2
Facebooktwitterpinterestmail
01-10-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: mirisni štapići, mirisljavi stapici, indijski stapici, mirisni stapici kako se koriste, japanski mirisni stapici, Koji mirisljavi stapici su za opustanje, indiski stapici, indiski mirisljavi stapici, Za cega se koristi mirisni stapici, gorljivi mirisni stapici,