Kako otkriti što bi vas učinilo sretnima?

put ka sreći

Ukoliko bih kao life coach morala navesti što je razlog što većina ne postiže svoje ciljeve, istaknula bih da je jedan od glavnih razloga taj što ne znaju ili ne žele priznati što je to što žele postići, te stoga nisu jasno definirali svoje ciljeve.

Kao što ne možemo stići na željenu geografsku lokaciju ukoliko ne znamo adresu, tako trebamo znati kuda to trebamo ići u pravcu svog života, a u potrazi za svojom srećom, kako bismo do nje stigli.

No, definiranje ciljeva i određivanje što je to što moji klijenti žele postići je uglavnom najteži dio koji klijentima pada u procesu coaching-a.

Ovaj proces još više otežava slučaj kada klijenti misle (ili su uvjereni od strane partnera ili članova obitelji) da žele ostvariti neki svoj cilj, a zapravo to nije ono što bi ih učinilo sretnima. Neki klijenti sebe “uvjere” da žele ostvariti neki cilj, nesvjesni da to nije ono što bi oni željeli, već je to nešto sasvim drugo, što uopće nema veze sa spomenutim ciljem.

sreca

Pri definiranju svojih ciljeva važno je da se zapitate:

  • Je li to što “želite” vaš san ili nečiji tuđi san (možda vaših roditelja)?
  • Činite li to zbog sebe i da se nekom pokažete i dokažete (partneru, susjedima, kolegama, sebi ..da ste dovoljno vrijedni i bolji od nekoga)?
  • Zašto želite to što želite (ovdje morate duboko “prekopati” po svojim uvjerenjima, mislima i osjećajima)?
  • Bi li vas to što želite uistinu učinilo sretnim ili ima nešto što potajno želite, ali si ne usuđujete to priznati ili ići za tim iz straha od osude okoline?
  • Što vam poručuje vaš “unutarnji glas” Osjećate li duboko u sebi da taj partner, odluka o braku ili razvodu, poslovna prilika..(ni)je prava za vas?

Čak i ukoliko postignete željeni cilj, ako to nije ono što vi duboko u sebi osjećate da želite, nećete biti sretni! Stoga je odgovor na pitanje što bi vas učinilo sretnim, možda najvažniji odgovor koji sebi morate dati.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

4.20 / 5   5
Facebooktwitterpinterestmail
17-08-2016
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: zaželi 3 želje,