Zašto se partnerstvo pretvara u borbu za moć?

Uvjet za romantične veze i dobar partnerski odnos je uzajamnost u vezi. Nasuprot uzajamnosti, partnerski odnos može postati borba za moć.

Jeste li znali da su za uzajamnost, ali i borbu za moć, ključni vaši stavovi, vjerovanja i vještina komunikacije. Pozitivni stavovi prema partnerstvu se stječu znanjem i iskustvom, a vještina komunikacije vježbanjem.

Kada vjerujemo ili imamo stav da je dobro “činiti drugom ono što želimo i sebi” ili  da “ne činimo drugom ono što i nama ne odgovara” već imamo stav koji pomaže da razvijemo vještinu uzajamnosti.

Kada jedan od partnera ili oba partnera vjeruju da je bitno tko je jači, pametniji, bolji, ljepši, tko je raskinuo, jer taj tko je izašao iz veze ima samopoštovanje, a onaj drugi je jadan i mali, ostavljen i omalovažen – tada nije ni čudo da se partneri ponašaju tako da dokazuju moć. Ta ponašanja pokazivanja i dokazivanja moći se kreću od ljutnje, vikanja, varanja, šutnje, donošenja odluka u ime drugog, ucjenjivanja, ponižavanja riječima i djelima

Zašto se partner bori za moć?

Mnogi su pojedinci tijekom odrastanja i življenja u disfunkcionalnim obiteljima ili s iskustvom poniženja, varanja, neuspjeha u prethodnoj vezi, stekli nesvjesna uvjerenja da nisu vrijedni ljubavi, pažnje i partnerstva.

Ljubavna veza

Ta iskustva i uvjerenja su uzrokovala organizaciju ličnosti – zbog koje ti pojedinci nisu sposobni za uzajamnost, već za razna manipulativna ponašanja u vezama. Oni tada rade drugom ono što ne žele da partner radi njemu, kako bi ga slomili, a time vezali za sebe, jer se i ne znajući zašto, boje napuštanja, gubljenja kontrole i samopoštovanja.

Vježbajte uzajamnost

Ako ste u partnerskom odnosu u kojem jedan partner dokazuje moć ili oba partnera to rade, s vremenom nestaje ljubav, romantika i seksualnost.

Za početak je dobro znati da se dobar partnerski odnos uči i razvija cjeloživotno. Svi imamo svoje rane i traume i iskustva koja nas ometaju da razvijemo uzajamnost u odnosu.

Sjetimo se stoga pitati svoga partnera što voli, a što ne voli da mu radimo i sami mu reći što volimo, a što ne volimo da nam radi.

I tada se dogovorite da vježbate raditi i ponašati se prema partneru onako kako bi željeli da se on ponaša prema Vama. Otvorenom komunikacijom i vježbanjem željenog ponašanja, možete steći naviku uzajamnosti.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwitterpinterestmail
18-08-2016
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: dr med jelica popic, jelica popić,