U prosječnom kućanstvu živi nekoliko tisuća vrsta bakterija i gljivica

sigela bakterija

U prašini naših domova u prosjeku živi 7000 vrsta bakterija i 2000 vrsta gljivica, objavili su znanstvanici sa sveučilišta Colorado.

Rezultate su dobili analizom prašine iz 1200 kućanstava u SAD-u. Utvrđeno je da u prosječnom kućanstvu živi oko 2000 vrsta gljivica. Među njima su najpoznatije plijesni: apsergillus, penicillium, alternaria i fusarium. Većina gljivica u kuće stiže izvana. Donosimo ih na odjeći ili ulijeću kroz prozore.

bakterije

Ustanovljeno je i da u prosječnom domaćinstvu obitava oko 7000 vrsta bakterija. Kućni ljubimci također utjeću na broj i raznolikost bakterija. Samo iz uzorka prašine znanstvenici su s 92-postotnom sigurnošću mogli ustanoviti postoji li u određenom domu kućni ljubimac.

Otkriveno je da vrste bakterija i gljivica ovise o lokaciji, tko živi u kućanstvu i ima li kućnih ljubimaca. Ako se želite rješiti ovih mikroba, nažalost, jedino riješenje je selidba.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

3.67 / 5   3
Facebooktwitterpinterestmail
04-11-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni