Svekrvin jezik – vrste, uzgoj, ljekovitost, cijena

svekrvin jezik

Sabljica ili svekrvin jezik (lat. Sansevieria trifasciata) je najpoznatija biljka iz roda Sansevierije. Radi se o zimzelenoj trajnici koju je iznimno jednostavno održavati. Često se drži kao sobna biljka, a doprinosi čišćenju zraka. Pošto može narasti i do 90 cm u visinu, ponekad se sadi i izvan kuće, kao prirodna ograda.

Svoje osebujno ime ova biljka dobila je po oštrim listovima koji podsjećaju na sablju ili na oštar svekrvin jezik. Najčešće su tamnozelene boje s prugama i žutim rubovima, ovisno o vrsti.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

U rijetkim slučajevima svekrvin jezik može procvjetati. U tom slučaju pupoljci se pojave na stabljici koja može narasti i do jednog metra. Kada se otvore, cvjetovi su bijele ili bež boje te imaju snažan, ali ugodan miris.

Svekrvin jezik prvotno se uzgajao u Kini, gdje se smatralo da vlasniku daruje osam vrlina, među kojima su dug život, inteligencija, umjetnost, snaga itd. Prema načelima feng-shuija, bilju je trebalo smjestiti na ulaz kako bi vrline mogle cirkulirati svim prostorijama.

Iako svekrvin jezik nije otrovna biljka, preporučuje se držati je van dohvata djece i kućnih ljubimaca, jer žvakanje njegog lišća može izazvati preveliko lučenje sline, mučninu i proljev.

svekrvin jezik cvijet

Foto: Visual Hunt

Svekrvin jezik – vrste

Svekrvin jezik je jedna od najpoznatijih vrsta iz roda Sansevierije, a postoji oko 70 različitih biljaka koje pripadaju tom rodu. Postoje i varijacije u vrsti Sansevieria trifasciata, među kojima su:

  • S. trifasciata Laurentii,
  • S. trifasciata Goldiana,
  • S. trifasciata Compacta,
  • S. trifasciata Hahnii, itd.

Razlike u ovim vrstama svekrvinog jezika leže ponajviše u obliku, veličini i boji listova.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Svekrvin jezik kao lijek

Svekrvin jezik drži se kao sobna biljka jer djeluje kao pročišćivač zraka: čak i američka svemirska agencija NASA u svom ju je istraživanju navela kao jednu od najboljih biljaka za čišćenje zraka.

Naime, svekrvin jezik pretvara otrovne tvari i zagađivače zraka u kisik te dovodi u balans vlažnost u domu što blagotvorno djeluje na kožu, oči i dišne puteve. Velike količine kisika stvara tijekom noći pa je idealno mjesto za nju spavaća soba.

Konzumacija listova se ne preporučuje jer iritiraju želudac i mogu izazvati gastrointestinalne probleme kao što su mučnina, povraćanje ili proljev.

svekrvin jezik

Svekrvin jezik – uzgoj

Za ovu biljku se vrlo lako brinuti, a može rasti u gotovo svim uvjetima. Može podnijeti i izravno sunce i manjak svjetlosti, ali najviše joj odgovara indirektna svjetlost s nekoliko sati direktne svjetlost dnevno. Rast će dok god se ne radi o potpunom nedostatku svjetla, samo malo sporije.

Najbolje temperature za svekrvin jezik su između 12 i 30°C, a preferiraju toplije temperature. Možete ju držati vani ako živite u toplijem području, ali ako živite u hladnijoj klimi najbolje ju je držati u zatvorenom prostoru.

Razlozi zbog kojih svekrvin jezik najčešće vene (iako ga je teško dovesti do toga) su pretjerana hladnoća i pretjerano zalijevanje. Iz tog razloga obratite više pozornosti na taj aspekt njege ove biljke.

Svekrvin jezik – zalijevanje

Pretjerano zalijevanje može prouzročiti gnjiljenje ove biljke. Zalijevajte svekrvin jezik onda kada je zemlja suha na dodir. Važno je i da biljka ima dobru odvodnju u teglici.

Tijekom jeseni potrebno je umjereno često zalijevati ovu biljku, ali u zimskim mjesecima smanjite zalijevanje na minimum. Najbolje ju je zalijevati mlakom vodom, a ne hladnom.

Svekrvin jezik – razmnožavanje

Ako želite proizvesti više malih biljaka od glavne, odrasle biljke, to se najčešće radi na način da se list odreže i ostavi par dana na zraku. Nakon toga ga je potrebno posaditi u teglicu s dobrom odvodnjom.

Više o razmnožavanju svekrvinog jezika možete saznati u videu.

Svekrvin jezik – gdje kupiti

Biljka svekrvin jezik raste jako sporo pa ako želite odmah imati veliku biljku, najbolje ju kupiti u cvjećarni.

Ako poznajete nekog tko ima ovu biljku, možete ga zamoliti da vam odreže list kako biste sami uzgojili novu biljku u zasebnoj tegli.

Svekrvin jezik – cijena

Cijena zrele biljke svekrvin jezik u tegli ovisi o vrsti i stadiju rasta biljke. Veće biljke prodaju se za oko 50 kn, dok su mlade sadnice skoro upola jeftinije.  

 

Izvori:

Daniels, E. (2017). Snake plant care guide. ProFlowers

Allen, N. (2018). Snake plant info. Gardening Know How

Vanzile, J. (2018). All about the snake plant. The spruce

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

3 / 5   2
Facebooktwitterpinterestmail
07-12-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: svekrvin jezik, Svekrvin jezik cvet, svekrvin jezik cvijet, svekrvin jezik ili sablja, cvece svekrvin jeyik, cvijece svekrvin jezik, njega sans, svekrvin jezik sukulent, snake plant gdje kupiti, sobno cvece svekrvin jezik,