Zeleni ljiljan – njega, razmnožavanje, presađivanje i gdje kupiti

zeleni ljiljan

Zeleni ljiljan (lat. Chlorophytum comosum) često se naziva i pauk biljka, a potječe iz južne Afrike. Radi se o kućnoj biljci koja ne zahtijeva puno brige. Osim što lijepo izgleda, smatra se da zeleni ljiljan pročišćava zrak i povećava njegovu vlažnost.

Najčešće naraste oko 60 m u visinu, a dužina listova se kreće od 20 do 45 cm. Kada procvjetaju imaju par malih bijelih cvjetova koji najčešće uvenu.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Ovu biljku možete smjestiti na prozor ili staviti u viseću košaru. Popularna mjesta za zeleni ljiljan su na stolu, u kupaoni, iznad kade ili trijema itd. Bit će zadovoljan na koje god mjesto ga stavite, dok god dobiva barem malo svjetlosti.

Zeleni ljiljan nije opasan za vaše kućne ljubimce, ali ne preporučuje se da ga testiraju žvakanjem.

zeleni ljiljan

Zeleni ljiljan – njega

Zeleni ljiljan zahtjeva jako malo brige pa ga mogu uzgajati i osobe koje nikad nisu imale biljke. Samo intenzivno zanemarivanje biljke može uzrokovati njezinu „smrt“.

Zeleni ljiljani koji dobivaju više svjetlosti proizvodit će više cvjetova i potomaka. Količina svjetla također može utjecati na njihov izgled (veća raznobojnost, tamnija boja itd.). Ipak, prevelika količina direktnog sunca može spaliti listove pa preferiraju umjereno osvijetljena mjesta i indirektnu svjetlost.

Zeleni ljiljani toleriraju različite temperature, ali preferiraju konzistentnu i umjerenu temperaturu prostora. Generalno je kućne biljke najbolje držati na konzistentnoj temperaturi od 21 do 32°C.

TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA

Kao i većina kućnih biljaka, zeleni ljiljan preferira zemlju s dobrom odvodnjom i prostor s dobrom ventilacijom.

Ova biljka ne zahtijeva puno vode, a količina vode također ovisi i o temperaturi i količini svjetla koje dobiva. Najbolji način za saznati je li zelenom ljiljanu potrebna vode je tako da prstom dotaknete površinu zemlje. Ako je zemlja suha zalijte ga umjerenom količinom vode. Tijekom vrućih ljetnih mjeseci je bolje da je zemlja vlažna većinu vremena.

Ako uočite mrtve (smeđe) vrhove na listovima zelenog ljiljana, odrežite ih šarama. U slučaju pojave nametnika koristite prirodne insekticide.

Zeleni ljiljan koji dobiva pravilnu njegu može živjeti i desetljećima.

Zeleni ljiljan – razmnožavanje

Ako želite više zelenih ljiljana u domu ili pokloniti mladi ljiljan prijatelju, to možete postići na vrlo jednostavan način. Kada uočite male biljke presadite ih u drugu teglicu i pustite da narastu. Originalnu biljku iz koje su nastale ne morate presađivati.

zeleni ljiljan razmnožavanje

Zeleni ljiljan – presađivanje

Presađivanje zelenog ljiljana u veće teglice je također jednostavno (iako ne nužno), a možete ga presaditi i u vrt na zaklonjeno mjesto tijekom toplijih mjeseci.

Zeleni ljiljan je potrebno presaditi u veću teglicu u slučaju da korijen prelazi preko teglice. Najbolje ga je presaditi u proljeće.

Nemojte pustiti previše mladih zelenih ljiljana u istoj tegli s njihovom „majkom“, već ih presadite u druge teglice.  

Zeleni ljiljan – gdje kupiti?

Ova biljka se izrazito lako razmnožava pa možda i ne trebate kupiti svoj prvi zeleni ljiljan. Raspitajte se kod prijatelja imaju li mlade zelene ljiljane koje biste mogli presaditi u svoj dom.

Ako ne možete nabaviti biljku od poznanika, potražite je u većim trgovinama na odjelu za vrtlarstvo ili preko oglasa.

Zeleni ljiljan – cijena

Zrelu biljku zelenog ljiljana možete kupiti po cijeni od 30 do 50 kn, ovisno o prodavaču i stanju biljke.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

0 / 5   0
Facebooktwitterpinterestmail
14-09-2018
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: Zeleni ljiljan, zeleni ljiljan nega, biljka pauk odrzavanje, zeleni ljiljan cvatnja, zeleni ljiljan bolesti, zeleni ljikjan, zeleni liljan, www zeleni ljiljan zimi, presadivanje zelenog ljiljana, chlorophytum biljka,