Istraživanje: Koliko često se kod žena javlja osjećaj tuge nakon seksa?

Tuga nakon seksa

Skoro polovica anketiranih mladih žena tvrdi da je već doživjelo bezrazložnu tugu nakon spolnog čina. Postkoitalni blues ili disforija (suprotnost od euforije) odavno je poznat fenomen, a kao mogući razlozi se navode strah od veze, nesigurnost i gubitak kontrole.

Novo istraživanje australskih i švicarskih psihologa objavljeno je u listopadskom broju časopisa Sexual Medicine. Oko 200 heteroseksualnih studentica prosječne dobi od 26 godina ispunilo je online anketu. Pitanja su uglavnom bila iz područja „Female Functioning Index (FSFI)“  a među njima su se nalazila i dva pitanja o postkoitalnoj disforiji :

  • Jeste li ikada u životu nakon konsenzualnog spolnog odnosa doživjeli problem da ste se rasplakali ili osjećali vrlo tužno?
  • Jeste li taj problem osjetili u protekla četiri tjedna?

Ispitanice su još mogle navesti učestalost nastanka problema.

Tuga nakon seksa

Rezultati ankete su pokazali da je gotovo polovica (46%) mladih žena najmanje jednom u životu doživjelo postkoitalnu disforiju, 5% ih je tugovalo u posljednja četiri tjedna, a 2 % navodi da najčešće ili uvijek nakon spolnog odnosa osjeća neobjašnjivu žalost.

Rezultati su stajali u korelaciji s odgovorima na pitanja o ostalim seksualnim problemima. Tako disforiju češće doživljavaju žene s iskustvom spolnog zlostavljanja u djetinjstvu.

Ispitivanje bi bilo kompletnije da u anketi nisu eliminirane žene koje su se opredijelile kao homoseksualne ili biseksualne te da je obavljeno na pripadnicima oba spola.

Preuzmite članak i pročitajte ga kasnije:   PDF

Ocjena članka:

5 / 5   1
Facebooktwitterpinterestmail
14-05-2019
Foto: Photospin
Napomena: Ovaj sadržaj je informativnog karaktera te nije prilagođen vašim osobnim potrebama. Sadržaj nije zamjena za stručni medicinski savjet.

NAJČITANIJI TEKST DANAS:

Poklanjamo vam besplatne E-mail novosti

Vi označite što vas zanima, a mi ćemo se pobrinuti pružiti vam samo korisne informacije.

 Zdravlje  Ljepota  Vege Prehrana  Pokloni
Pojmovi uz članak: osjecaj tuge,